Τηγάνι μαντεμένιο, κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο (μαντέμι), σειρά Iron Series.
Διαθέτει στόμιο απορροής και από τις δύο πλευρές για ευκολία στο σερβίρισμα.
To μαντεμένιο τηγάνι είναι κατάλληλο για όλες τις εστίες, για χρήση μέσα στον φούρνο, στο τζάκι, στη σόμπα και την φωτιά.
Τα μαντεμένια σκεύη παραμένουν ζεστά ακόμη και όταν τα έχετε απομακρύνει από την εστία.
Αποκτούν αντικολλητική ιδιότητα με την συχνή χρήση και την κατάλληλη φροντίδα.
Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και κρατάνε για μια ζωή.
Χάρη στις διάφορες μαγειρικές του δυνατότητες, αυτό το τηγάνι είναι μια χρήσιμη, πρακτική προσθήκη σε κάθε επαγγελματική κουζίνα εστιατορίου!
Διάσταση: 25cm
Τι είναι το μαντέμι;
Το μαντέμι ή αλλιώς χυτοσίδηρος είναι ένα παράξενο μείγμα, πολύ ανθεκτικό και συνάμα ευαίσθητο. Ακόμη, είναι εξαιρετικά αντιδραστικό, πράγμα που σημαίνει, ότι μπορεί σκουριάσει πολύ εύκολα. Πρόκειται για κάτι πολύ φυσιολογικό, οπότε μην το πετάξετε! Η επίστρωση του μαντεμένιου σκεύους μπορεί να ανανεωθεί ατελείωτες φορές, ενώ η πατίνα του γίνεται καλύτερη με τη χρήση.
Με κατάλληλη φροντίδα το μαντεμένιο σκεύος μπορεί να επανέλθει και να γίνει σαν καινούριο. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστό seasoning!
Πώς γίνεται το seasoning;
- Πλένουμε το μαντεμένιο σκεύος με λίγο σαπούνι και ζεστό νερό. Εάν έχει σκουριάσει παίρνουμε την ειδική ανοξείδωτη αλυσίδα-scrubber που είναι ιδανική για τον καθαρισμό των μαντεμένιων σκευών, και το τρίβουμε εσωτερικά και εξωτερικά.
- Στεγνώνουμε πολύ καλά το μαντεμένιο σκεύος σας με μια χαρτοπετσέτα ή με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι, αμέσως μετά το πλύσιμο.
- Εφαρμόζουμε ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα φυτικού λαδιού σε ολόκληρο το μαντεμένιο σκεύος, μέσα και έξω.
- Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις, στην κατάλληλη θερμοκρασία, (μεγαλύτερη του σημείο καπνού), και τοποθετούμε μέσα το μαντεμένιο τηγάνι, ή την κατσαρόλα, ανάποδα. Έπειτα από μια ώρα, σβήνουμε το φούρνο χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα.
Μετά το πέρας δύο ωρών, το μαντεμένιο σκεύος θα έχει παγώσει και θα είναι αρκετά δροσερό για να το χειριστείτε.
Tip: Τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο κάτω από το μαντεμένιο σκεύος για τυχόν σταγόνες λαδιού, που μπορεί να στάξουν.
Σημείο καπνού διάφορων φυτικών ελαίων.
Έλαια | Σημείο καπνού (οC) |
Κραμβέλαιο | 204 |
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο | 207 |
Παρθένο ελαιόλαδο | 210 |
Λινέλαιο | 107 |
Σογιέλαιο | 232 |
Ηλιέλαιο | 227 |
Αραβοσιτέλαιο | 232 |
Έλαιο αβοκάντο | 249 |