Αλατόμετρο – Πυκνόμετρο – Αραιόμετρο (Salinometer) έως 20 βαθμούς.
Χαρακτηριστικά αλατόμετρου:
- Το αλατόμετρο ή πυκνόμετρο άλμης ή γραδόμετρο άλμης είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την ακριβή μέτρηση της πυκνότητας της άλμης (σαλαμούρας) σε τυριά, τουρσί και ελιές.
- Το αλατόμετρο μετρά το πόσο αλάτι περιέχεται στην άλμη.
- Απαραίτητο εργαλείο για τυροκόμους και για όσους θέλουν φτιάξουν σπιτικό τυρί και τουρσί.
- Κατασκευασμένο από μη τοξικό και φυσικό γυαλί.
- Κλίμακα βαθμών Baumé 0-20 με ανάλυση 0.1
Το ιδανικό εργαλείο για να μετρήσουμε το αλάτι στο νερό.
Το αλάτι είναι το φυσικό συντηρητικό που προστίθεται στο τυρί και προσδίδει γεύση.
Συχνές ερωτήσεις:
Τι είναι η άλμη;
Η άλμη ή άρμη είναι ένα διάλυμα χοντρού αλατιού σε νερό, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη συντήρηση και την προσθήκη γεύσης σε διάφορα τρόφιμα. Το τυρί μέσα στην άλμη προστατεύεται αρκετά καλά όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή.
Πώς θα φτιάξω άλμη μόνος μου;
Η σωστή αναλογία είναι 1:17. Σε 1 λίτρο ζεστού νερού βάζουμε περίπου 70γρ. χοντρό αλάτι και ανακατεύουμε για να λιώσει.
Το αφήνουμε για μία μέρα, μετράμε τους βαθμούς της άλμης με το αλατόμετρο.
Το αφήνουμε για μία μέρα και μετράμε τους βαθμούς της άλμης με το αλατόμετρο.
Πρέπει η πυκνότητά της να είναι 10 ή 15 βαθμοί. Εμβαπτίζουμε το τυρί την πρώτη ημέρα στη 10άρα άλμη και συντηρούμε σε πιο αραιή άλμη, 3άρα ή 5άρα.
Τι εννοούμε με τους όρους 3άρα άλμη, 5άρα άλμη κλπ.;
Είναι ο τρόπος μέτρησης της πυκνότητας του άλμης, δηλαδή το πόσο αλμυρή είναι.
Η σωστή και ακριβής μέτρηση της συγκέντρωσης του αλατιού στην άλμη γίνεται με το αλατόμετρο ή αραιόμετρο άλμης.
Το αλατόμετρο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που υπολογίζει την πυκνότητα της άλμης σε βαθμούς Baume (γράδα*), για να διασφαλίσει ένα σταθερό και βέλτιστο ποσοστό αλατιού στο τελικό τυρί.
*τα γράδα είναι βαθμοί της κλίμακας Cartier. Πρόκειται για μια αυθαίρετη κλίμακα μέτρησης που ορίστηκε από τον Jean-Francois Cartier και που έχει καταργηθεί διεθνώς.
Δείτε παρακάτω στο άρθρο:
Πώς φτιάχνουμε σπιτικό τυρί;
Δείτε τα υπόλοιπα εργαλεία για να φτιάξετε τυρί εδώ: Αξεσουάρ τυροκομίας