Συνταγή για μαρμελάδα ροδάκινο
Τώρα που τα ζουμερά, γλυκά ροδάκινα είναι στο απόγειό τους, ήρθε η ιδανική στιγμή να φτιάξεις τη δική σου σπιτική μαρμελάδα. Με αυτή την απίστευτα εύκολη και γρήγορη συνταγή, θα φτιάξεις την πιο νόστιμη μαρμελάδα ροδάκινο που έχεις δοκιμάσει ποτέ! Τόσο νόστιμη, που θα θες να την φας με το κουτάλι!
Υλικά:
- 1 κιλό ροδάκινο (καθαρισμένα και χωρίς κουκούτσια)
- 700 γρ. ζάχαρη ή 300γρ. μέλι
- Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
- Βήμα1: Κόβουμε τα καθαρισμένα ροδάκινα σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά.
- Βήμα2: Μόλις πάρει την πρώτη βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν τα ροδάκινα και να ενσωματωθεί η ζάχαρη, κοινώς να δέσει. Ανακάτευε συνεχώς με μία κουτάλα, μέχρι να διαλυθούν όλα τα κομμάτια.
- Βήμα3: Πρόσθεσε τον χυμό από το λεμόνι, στα τελευταία 2 λεπτά βρασμού.
- Βήμα4: Ρίξε τη ζεστή ( όχι καυτή) μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια και κλείσε τα καπάκια καλά. Αναποδογύρισε τα βαζάκια για να δημιουργηθεί κενό αέρος. Θα χρειαστείς περίπου 3 βάζα των 500ml.
- Βήμα5: Άφησε τη μαρμελάδα ροδάκινο να κρυώσει εντελώς πριν την αποθηκεύσεις, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
Αυτή η συνταγή θα δημιουργήσει μια μαρμελάδα ροδάκινο με φρουτώδη γεύση και υπέροχη υφή, ιδανική για να την απολαύσεις σε μία φέτα ψωμί, στο γιαούρτι ή ως γεύση σε γλυκά.
Η καλύτερη περίοδος για τα ροδάκινα είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.
KOUZINIKO TIP
- Εάν σου αρέσει η πιο λεία μαρμελάδα, μπορείς να την αλέσεις στο μούλτι και να την ξαναβράσεις για κάνα δυο λεπτάκια, έως ότου δέσει.
- Η προσθήκη χυμού από λεμόνι προσφέρει φυσική συντήρηση και ενισχύει τη γεύση της μαρμελάδας σου.
- Η ποσότητα ζάχαρης μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τη γλυκύτητα των ροδάκινων και την προτίμησή σου.
- Πολύ σημαντικό να μη γεμίζεις υπερβολικά τα βάζα, καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει την ορθή σφράγιση τους και να προκαλέσει αλλοίωση του περιεχομένου.
- Να χρησιμοποιείς καινούρια καπάκια κάθε φορά.
- Τα κουκούτσια μην τα πετάξεις, μπορείς να φτιάξεις σπιτικό λικέρ πικραμύγδαλο.
Ιδέες για να απολαύσεις τη μαρμελάδα ροδάκινο
- Άλειψέ την σε φρυγανιά ή ψωμί για ένα υγιεινό και γευστικό πρωινό ή σνακ.
- Πρόσθεσέ την σε γιαούρτι ή τυρί κρέμα για μια δροσιστική πινελιά.
- Φτιάξε κέικ με μαρμελάδα ροδάκινο.
- Χρησιμοποίησέ την ως γέμιση σε muffins ή τάρτες. Η γλυκιά και φρουτώδης γεύση της μαρμελάδας θα απογειώσει το γλυκό σου.
- Πρόσθεσέ την σε παγωτό ή sorbet.
- Και φυσικά μπορείς να φτιάξεις γλυκόξινο τσάτνεϊ ή dressing για σαλάτες.
Η ιστορία του ροδάκινου
Το ροδάκινο είναι ένα γλυκό, ζουμερό φρούτο γνωστό για το ξεχωριστό χρώμα και τη γεύση του. Είναι μια αγαπημένη καλοκαιρινή απόλαυση εδώ και αιώνες, με καταγωγή από την Κίνα. Τα ροδάκινα ανήκουν σε μια οικογένεια φρούτων που ονομάζεται πυρηνόκαρπα. Τα ροδάκινα αποτελούν εξαιρετική πηγή ενός πολύ μεγάλου εύρους βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Αυτό περιλαμβάνει άφθονες ποσότητες βιταμινών A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, β-καροτένιο και φυλλικό οξύ, καθώς και μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.
[/ux_text]
Στο kouziniko.gr θα βρεις επαγγελματικές κατσαρόλες για να φτιάξεις μεγάλη ποσότητα μαρμελάδας είτε για το σπίτι είτε για την επιχείρηση σου.