Σκόρδο: Μικρό, αλλά θαυματουργό!
Το σκόρδο είναι ο κρυφός πρωταγωνιστής της ελληνικής κουζίνας, ένα υλικό που δε λείπει από καμία παραδοσιακή συνταγή. Από την πλούσια σκορδαλιά και το δροσερό τζατζίκι μέχρι το αρωματικό αρνάκι φούρνου και τις θρεπτικές φακές, το σκόρδο προσθέτει μοναδικό άρωμα και βάθος γεύσης στα πιάτα μας. Όμως, η αξία του δεν σταματά εδώ! Το σκόρδο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο στη μαγειρική – αποτελεί ένα πολύτιμο “όπλο” για την υγεία και έναν καθημερινό σύμμαχο με πολλαπλές χρήσεις. Πέρα από την ξεχωριστή γεύση που δίνει στα φαγητά, διαθέτει ιδιότητες και εφαρμογές που θα σε εντυπωσιάσουν. Ανακάλυψε τα 7 μυστικά του που ίσως δεν ήξερες μέχρι σήμερα!
Πώς να αποθηκεύσω το σκόρδο για να διαρκέσει περισσότερο;
Το σκόρδο πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Μην το αποθηκεύεις στο ψυγείο, καθώς μπορεί να αρχίσει να βλαστάνει. Αν συμβεί αυτό, βιάσου και φύτεψέ το σε μια γλάστρα ή σε έναν κήπο. Δημιούργησε πλεξούδες με τις σκελίδες σκόρδου και κρέμασέ τες σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος. Θα διατηρηθούν φρέσκες για αρκετές εβδομάδες. Τέλος, αν θέλεις να αποθηκεύσεις μεγαλύτερη ποσότητα, μπορείς να το πολτοποιήσεις και να το διατηρήσεις στην κατάψυξη.
Πώς να ξεφλουδίσω εύκολα το σκόρδο;
Το ξεφλούδισμα του σκόρδου μπορεί να γίνει πιο εύκολο με διάφορες μεθόδους. Μια απλή τεχνική είναι να χτυπήσεις απαλά το κεφάλι του σκόρδου σε μια επιφάνεια για να διαχωρίσεις τις σκελίδες. Στη συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαχαίρι για να αφαιρέσεις τη ρίζα κάθε σκελίδας και μετά να χτυπήσεις απαλά τη σκελίδα με το πλατύ μέρος του μαχαιριού για να ξεφλουδίσει. Αν θέλεις να ξεφλουδίσεις ολόκληρο το κεφάλι ταυτόχρονα, μπορείς να το τοποθετήσεις σε ένα γυάλινο βάζο και να το ανακινήσεις έντονα. Η τριβή θα βοηθήσει να αποκολληθούν οι φλούδες. Μια άλλη μέθοδος είναι να ζεστάνεις το σκόρδο στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα. Η θερμότητα θα μαλακώσει τις φλούδες και θα τις κάνει πιο εύκολο να αφαιρεθούν.
To σκόρδο ενισχύει τα μαλλιά και το δέρμα
Το σκόρδο είναι πλούσιο σε θείο, ένα στοιχείο που βοηθά στη βελτίωση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος. Ακόμη, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, τα οποία είναι ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στα μαλλιά και συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών. Μάσκες μαλλιών με λίγο χυμό σκόρδου μπορούν να δυναμώσουν τις ρίζες, ενώ μια φυσική θεραπεία για σπυράκια περιλαμβάνει την απευθείας εφαρμογή σκόρδου πάνω στο δέρμα.
Πώς να μη μυρίζει η ανάσα μου σκόρδο;
Η αλλισίνη, το μυστικό συστατικό που δίνει στο σκόρδο τη χαρακτηριστική του γεύση, είναι ταυτόχρονα ο κύριος ένοχος για την κακή αναπνοή που ακολουθεί την κατανάλωσή του. Όταν κόβουμε ή μασάμε το σκόρδο, απελευθερώνεται η αλισίνη, η οποία απορροφάται γρήγορα από το αίμα και ταξιδεύει μέχρι τους πνεύμονες. Εκεί, απελευθερώνεται μέσω της αναπνοής, προκαλώντας την έντονη και χαρακτηριστική οσμή. Αλλά μην απελπίζεσαι! Υπάρχει λύση. Δοκίμασε να φας ένα μήλο ή ένα ωμό καρότο και το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει. Άλλος ένας τρόπος για να απαλλαγείς από τη μυρωδιά του σκόρδου είναι να πιείς πράσινο τσάι.
Πώς να απομακρύνεις τη μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια;
Για να απαλλαγείς από την έντονη μυρωδιά του σκόρδου στα χέρια σου, που οφείλεται στην αλισίνη, ΄ένα έξυπνο trick να τρίψεις τις παλάμες σου με ανοξείδωτο ατσάλι ή με φλούδα λεμονιού. Όταν τρίβεις τα χέρια σου σε μια επιφάνεια από ανοξείδωτο ατσάλι, οι ενώσεις του θείου που προκαλούν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου αντιδρούν με το μέταλλο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κουτάλι, ένα μπολ ή ακόμα και τον ίδια τον νεροχύτη σου. Εναλλακτικά, το ξύδι ή το αλάτι μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Αν θέλεις να αποφύγεις εντελώς τη μεταφορά της μυρωδιάς, μπορείς να φορέσεις γάντια μιας χρήσης ή να τρίψεις τα χέρια σου με ελαιόλαδο πριν έρθουν σε επαφή με το σκόρδο.
Το σκόρδο ως φυσικό εντομοαπωθητικό
Το σκόρδο δεν περιορίζεται μόνο στην κουζίνα. Είναι κι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό που μπορεί να σε βοηθήσει στον κήπο ή στο σπίτι σου. Περιέχει ενώσεις θείου, όπως η αλλισίνη, που απωθούν κουνούπια, μελίγκρες και μύγες. Λιώσε σκελίδες σκόρδου και ανάμειξέ τες με κάποιο έλαιο (π.χ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας). Άφησε το μείγμα για 24 ώρες και χρησιμοποίησέ το ως φυσικό αντικουνουπικό για το δέρμα (δοκίμασε πρώτα μια μικρή ποσότητα για να βεβαιωθείς ότι δε θα σε ενοχλήσει).Αν θέλεις να προστατεύσεις τα φυτά σου, φτιάξε ένα διάλυμα με σκόρδο, νερό και λίγο σαπούνι, και ψέκασέ το στις περιοχές που χρειάζεται. Είναι μια οικολογική και οικονομική λύση που θα σου λύσει τα χέρια.
Το σκόρδο ως φυσικό αντιβιοτικό
Το σκόρδο είναι ευρέως αναγνωρισμένο για την ικανότητά του να καταπολεμά βακτήρια, ιούς, μύκητες, ακόμη και παράσιτα. Το σκόρδο βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στις λοιμώξεις. Η αλλισίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση των ιών που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η αλλισίνη είχε αντιμυκητιασικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων και κατά της Candida albicans, η οποία προκαλεί μολύνσεις από ζυμομύκητες. Η αντιπαρασιτική της δράση βοηθά στην καταπολέμηση των κυριότερων εντερικών παρασίτων