Είμαστε ό,τι τρώμε!
Σε έναν κόσμο όπου οι διατροφικές τάσεις έρχονται και φεύγουν και η αναζήτηση μιας πιο υγιεινής διαβίωσης είναι διαρκώς παρούσα, ο όρος “υγιεινό μαγείρεμα” μπορεί να είναι μια λέξη-κλειδί. Συχνά ακούμε ότι πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σίγουρα το τι τρώμε παίζει σπουδαίο ρόλο αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται το φαγητό είναι εξίσου σημαντικός.
..το σπιτικό φαγητό είναι το βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής.
Υγιεινή διατροφή = μαγείρεμα στο σπίτι
Το υγιεινό μαγείρεμα ξεκινάει από το σπίτι. Μελέτες δείχνουν ότι το σπιτικό φαγητό είναι το βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Οι άνθρωποι που συχνά μαγειρεύουν γεύματα στο σπίτι τρώνε πιο υγιεινά σε σύγκριση με εκείνους που μαγειρεύουν λιγότερο συχνά. Όταν ετοιμάζεις μόνος σου τα γεύματά σου, έχεις μεγαλύτερο έλεγχο των συστατικών. Επίσης, μαγειρεύοντας για τον εαυτό σου, μπορείς να διασφαλίσεις ότι εσύ και η οικογένειά σου τρώτε φρέσκα, υγιεινά γεύματα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να δείχνεις και να αισθάνεσαι πιο υγιής, να ενισχύσεις την ενέργειά σου, να σταθεροποιήσεις το βάρος και τη διάθεσή σου και να βελτιώσεις τον ύπνο σου και την ανθεκτικότητά σου στο στρες. Επιπρόσθετα, θα εξαλείψεις την πιθανότητα να καταναλώσεις κοινά αλλεργιογόνα όπως η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά ή άλλα συστατικά στα οποία μπορεί να είσαι αλλεργικός ή δυσανεκτικός. Σε μια εποχή όπου η περιβαλλοντική συνείδηση είναι πρωταρχικής σημασίας, κάθε μικρή προσπάθεια μετράει στο ταξίδι προς έναν πιο πράσινο πλανήτη. Ένα τέτοιο ουσιαστικό βήμα είναι η υιοθέτηση της τέχνης του μαγειρέματος στο σπίτι, μια πρακτική που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας μιας χρήσης.
Η προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι είναι ευκολότερη όταν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και σκεύη.
Η επεξεργασία των τροφίμων πρέπει να γίνεται με προσοχή για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία τους, και οι σωστές πρακτικές μαγειρέματος και αποθήκευσης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των βιταμινών και των άλλων θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Και φυσικά, η προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι είναι ευκολότερη όταν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και σκεύη.
Κατά την προετοιμασία του φαγητού…
Τα τρόφιμα μολύνονται συνήθως κατά την προετοιμασία και μετά το μαγείρεμα. Αρχικά, πρέπει να γίνεται καθαρισμός και προσεκτικό πλύσιμο των σκευών, των εργαλείων και του πάγκου εργασίας. Δευτερευόντως, πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Αλλά τι ισχύει με το νωπό κρέας και το κοτόπουλο;
Πλένουμε το κοτόπουλο;
Το πλύσιμο των πουλερικών, όπως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα, δε συνιστάται και μπορεί να ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων. Πρώτον υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Κατά την επαφή με τα σταγονίδια του νερού της βρύσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διασποράς των βακτηρίων, όπως η E. coli, προκαλώντας τροφικές δηλητηριάσεις. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν έως και 80 cm και να προσγειωθούν σε οτιδήποτε βρίσκεται κοντά στον νεροχύτη σου, όπως καθαρά πιάτα, άλλα τρόφιμα ή σκεύη. Μέχρι και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που προετοιμάζουν και μαγειρεύουν ωμό κοτόπουλο στο σπίτι, έχει ξεκινήσει στο Μεξικό, με σκοπό την ενημέρωση και την πρόληψη. Ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι “Don’t Wash Your Chicken” (= μην πλένεις το κοτόπουλό σου)! Τέλος, ούτε το νωπό κρέας δε χρειάζεται πλύσιμο παρά μόνο αν υπάρχουν κομμάτια οστών ή τρίχες.
Για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης κρίνεται απαραίτητη η χρήση διαφορετικών επιφανειών κοπής για κάθε ομάδα τροφίμων.
Δες περισσότερα εδώ : ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΟΠΗΣ
Ποια είναι η πιο υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος;
Μαγείρεμα στον ατμό
Το μαγείρεμα στον ατμό είναι ήπιος και αποτελεσματικός τρόπος μαγειρέματος, καθώς βοηθά στη διατήρηση των φυσικών γεύσεων, των χρωμάτων και των θρεπτικών συστατικών του φαγητού.Ο ατμός εξασφαλίζει ότι διατηρούνται βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β, η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, η νιασίνη, η βιοτίνη, η Β12, το παντοθενικό οξύ και η βιταμίνη C, καθώς και μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το μαγείρεμα στον ατμό είναι ιδιαίτερα καλό για τη διατήρηση αντιοξειδωτικών όπως τα φλαβονοειδή – σε αντίθεση με το βράσιμο, δεν υπάρχει νερό για να διαρρεύσουν και είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφούν από τη θερμότητα. Τέλος, το μαγείρεμα στον ατμό ελαχιστοποιεί την ανάγκη για πρόσθετα λίπη και έλαια, όποτε περιέχει και λιγότερες θερμίδες.
Βράσιμο
Αν και πρόκειται για μια μέθοδο μαγειρέματος χωρίς λίπος, παρατηρούνται απώλειες θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ. Η βιταμίνη C, και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ευαίσθητες στη θερμότητα και είναι εύκολο μεγάλο ποσοστό τους να καταστραφεί κατά τον βρασμό, ειδικά αν έχει μεγάλη διάρκεια. Η χρήση λιγότερου νερού θα βοηθήσει στη διατήρηση των βιταμινών και των μετάλλων στα λαχανικά. Ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στο νερό, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζωμούς ή σούπες.
Τηγάνισμα
Το τηγάνισμα σε αντικολλητικό σκεύος με ελάχιστη λιπαρή ουσία περιέχει λιγότερες θερμίδες και λίπος από άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως είναι το βαθύ τηγάνισμα. Ο χρόνος μαγειρέματος και η θερμοκρασία είναι συχνά χαμηλότερες στο τηγάνισμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών του τροφίμου.
Μπλανσάρισμα
Το μπλανσάρισμα δηλαδή το ζεμάτισμα, είναι μια τεχνική κατά την οποία τα λαχανικά βυθίζονται σε βραστό νερό για σύντομο χρονικό διάστημα. Αμέσως μετά, μεταφέρονται σε μπολ με κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα και να παραμείνουν τραγανά. Είναι συχνά το πρώτο βήμα για τη συντήρηση των τροφίμων, επειδή βοηθά τα λαχανικά να διατηρήσουν τα έντονα χρώματά τους όταν αργότερα καταψύχονται. Η απώλεια θρεπτικών συστατικών είναι ελάχιστη επειδή ο χρόνος μαγειρέματος είναι αρκετά σύντομος.
Ψήσιμο στο φούρνο
Το ψήσιμο στο φούρνο θεωρείται μια υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος, καθώς συχνά απαιτεί ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα λίπη ή έλαια, με αποτέλεσμα το τελικό πιάτο να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος. Ακόμη,το φαγητό διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες και τις φυσικές γεύσεις των συστατικών, καθώς δεν απαιτεί υπερβολικό ανακάτεμα.
Airfrying
Το μαγείρεμα σε air fryer γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, λόγω του ότι θεωρείται μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Σε σύγκριση με την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται κατά το τηγάνισμα των τροφίμων, η ποσότητα που χρησιμοποιείται σε μια φριτέζα αέρος είναι πρακτικά μηδενική, με αποτέλεσμα λιγότερο λίπος και λιγότερες θερμίδες. Λειτουργούν με την κυκλοφορία θερμού αέρα για το μαγείρεμα των τροφίμων, γεγονός που δημιουργεί ένα τηγανητό αποτέλεσμα με ελάχιστο ή καθόλου λάδι. Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος μπορεί επίσης να οδηγήσει στο να διατηρούν τα τρόφιμα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους.
Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα, ανεπεξέργαστα τρόφιμα, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας μας και της θρεπτικής αξίας των γευμάτων μας. Οι φυσικές τροφές συνήθως περιέχουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα σε μορφές που είναι ευκολότερα απορροφήσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πολύ σημαντικό είναι αφότου μαγειρέψεις το φαγητό, να το αποθηκεύσεις εντός 2 ωρών στο ψυγείο.
Μετά το μαγείρεμα…
Η επικίνδυνη ζώνη, γνωστή και ως Danger Zone, περιλαμβάνει θερμοκρασίες από 4°C έως 60°C και αποτελεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. Σε αυτήν τη ζώνη, οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση αν τα τρόφιμα δεν υποβληθούν σε κατάλληλη θερμική επεξεργασία. Για να αποφύγεις τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, είναι σημαντικό να τηρείς τις εξής συμβουλές:
- Πολύ σημαντικό είναι αφότου μαγειρέψεις το φαγητό, να το αποθηκεύσεις εντός 2 ωρών στο ψυγείο. Για να κρυώσει πιο γρήγορα το φαγητό και να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του ψυγείου, μετάφερέ το σε άλλο σκεύος.
- Τα περισσεύματα φαγητού πρέπει να καταναλωθούν εντός 4 ημέρων.