Ανακαλύπτοντας τα μυστικά πίσω από το Ghee και το βούτυρο κλαριφιέ

Ήδη από την αρχή της ιστορίας μας, ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας το ζωικό λίπος από το γάλα των ζώων, παρασκεύαζε βούτυρο. Το βούτυρο αποτελεί μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μάλιστα μπορεί να καταναλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Το Ghee και το βούτυρο κλαριφιέ είναι και τα δύο μορφές βουτύρου, από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί το νερό και τα στερεά του γάλακτος, αφήνοντας πίσω τους καθαρό έλαιο βουτύρου.Αυτή η διαδικασία, όχι μόνο ενισχύει τη γεύση, αλλά και αυξάνει το σημείο καπνού, καθιστώντας τα ιδανικά για διάφορες μαγειρικές εφαρμογές. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς τα ίδια, καθώς παρουσιάζουν κάποιες διαφοροποιήσεις.

ghee

Τι είναι το βούτυρο κλαριφιέ;

Το βούτυρο κλαριφιέ είναι μια απλή μορφή διαυγούς βουτύρου, όπου το νερό και τα στερεά του γάλακτος διαχωρίζονται από το λίπος μέσω ήπιας θέρμανσης και σουρώματος. Συγκεκριμένα, για την παρασκευή του κλαριφιέ, το ανάλατο βούτυρο λιώνει και το νερό εξατμίζεται, ενώ τα στερεά του γάλακτος κατακάθονται στον πυθμένα. Στη συνέχεια, το διαυγές κίτρινο υγρό μεταφέρεται προσεκτικά, αφήνοντας πίσω τα στερεά του γάλακτος. Το κλαριφιέ Έχει υψηλό σημείο καπνού, καθιστώντας το κατάλληλο για σοτάρισμα και τηγάνισμα, αλλά όχι τόσο υψηλό όσο το ghee.

Τι είναι το βούτυρο γκι;

Προερχόμενο από την αρχαία Ινδία, το ghee πηγαίνει τη διαδικασία ένα βήμα παραπέρα. Στην ουσία, περιλαμβάνει το σιγοβράσιμο του βουτύρου μέχρι να εξατμιστεί το περιεχόμενό του σε νερό και τα στερεά του γάλακτος να καραμελώσουν, δίνοντάς του μια ξεχωριστή γεύση και άρωμα καρυδιού. Ακόμη, το γκι έχει υψηλότερο σημείο καπνού από το βούτυρο κλαριφιέ. Είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο γαλακτοκομικό προϊόν στην ινδική διατροφή, και παράγεται στην Ινδία ήδη από το 1500 π.Χ. Θεωρείται ένα εξαιρετικό υλικό για μαγείρεμα και τηγάνισμα, για την παρασκευή γλυκών και διαφόρων φαγητών. Επίσης, κατέχει πολύτιμη θέση στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα. Τέλος, χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία.

Και τα δύο αυτά βούτυρα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το κανονικό βούτυρο, λόγω της αφαίρεσης του νερού και των στερεών του γάλακτος, τα οποία μπορούν να αλλοιωθούν πιο γρήγορα. Η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται από την επιθυμητή γεύση, την εφαρμογή μαγειρέματος και τις προσωπικές διατροφικές προτιμήσεις.

voutyro-klarifie-syntages

Πώς να φτιάξεις βούτυρο κλαριφιέ μόνος στο σπίτι;

Για την παρασκευή του clarified butter, μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε φρέσκο βούτυρο αγελαδινό ή αιγοπρόβειο (όχι τύπου soft).

  1. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι ή σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν ανακατεύουμε καθόλου.
  2. Καθώς το βούτυρο λιώνει, εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια. Ξαφρίζουμε απαλά με μία τρυπητή κουτάλα, προσέχοντας να μην ανακατέψουμε το βούτυρο.
  3. Συνεχίζουμε το ξάφρισμα και παρακολουθώντας το βράσιμο. Όταν το βούτυρο αρχίζει να σκουραίνει στον πάτο και το λίπος γίνεται διάφανο, το κλαριφιέ είναι έτοιμο.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντας το βούτυρο να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια το στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει τούλι ή μία τσαντίλα (τουλπάνι). Για να γίνει ghee αφήνουμε το κλαριφιέ να βράσει περισσότερο, μέχρι να σκουρύνουν τα στερεά στον πάτο της κατσαρόλας.
  5. Διατηρούμε σε γυάλινο βάζο είτε εντός είτε εκτός ψυγείου. Ιδανικά, το αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο, μακριά από το φως και τη θερμότητα, για να αποτραπεί η οξείδωση.
ti-einai-to-klarifie

Γιατί να χρησιμοποιήσω το γκι και το κλαριφιέ στη μαγειρική;

Το υψηλό σημείο καπνού του ghee και του κλαριφιέ, τα καθιστά ευέλικτα μαγειρικά έλαια κατάλληλα για τηγάνισμα, σοτάρισμα και ψήσιμο. Σε αντίθεση με το κανονικό βούτυρο, το οποίο μπορεί να καεί σε υψηλές θερμοκρασίες λόγω των στερεών του γάλακτος, το ghee και το βούτυρο κλαριφιέ μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα, χωρίς να διακυβεύεται η γεύση ή η θρεπτική ποιότητα. Αυτή η ιδιότητά τους, τα καθιστά απαραίτητα στην κουζίνα τόσο των επαγγελματιών σεφ όσο και των οικιακών μαγείρων.

Βρες τον πίνακα με το σημείο καπνού των φυτικών ελαίων ΕΔΩ!

Θέλεις να μάθεις το μυστικό των σεφ εστιατορίων για το σοτάρισμα και το τηγάνισμα των φαγητών;

-Βούτυρο κλαριφιέ!

Ποια είναι τα οφέλη του γκι και του κλαριφιέ για την υγεία;

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, το ghee και το βούτυρο μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο. Καθώς αποτελούνται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από κορεσμένα λίπη διαθέτουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • γρήγορη πηγή ενέργειας 
  • πολύτιμη πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών
  • αντιφλεγμονώδεις  ιδιότητες
  • χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και καζεΐνη
  • αντικαρκινικές ιδιότητες

Ήξερες ότι:

Πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.100 ανθρώπους, στο Νεπάλ, ανασύρθηκε από τα ερείπια ζωντανό ένα 15χρονο αγόρι. Όταν τον ρώτησαν πώς επέζησε είπε ότι επιβίωσε πίνοντας νερό από βρεγμένα ρούχα και τρώγοντας βούτυρο κλαριφιέ.

Στο kouziniko.gr θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να φτιάξεις σπιτικό βούτυρο κλαριφιέ.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.