5 βασικά εργαλεία για να φτιάξεις πίτα με χειροποίητο φύλλο!
Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα μπορείς να βρεις πολλούς διαφορετικούς τύπους πίτας. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει ως σημείο αναφοράς τη δική της παραδοσιακή πίτα. Μερικές φορές αποτελούν το κύριο ορεκτικό ή ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας! Αλμυρές ή γλυκές, με ή χωρίς φύλλο, στρογγυλές, τριγωνικές, απλές ή σύνθετες, οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας. Είτε προτιμάς την τυρόπιτα, είτε τη σπανακόπιτα, είτε την κρεατόπιτα, αν έχεις τα σωστά εργαλεία μπορείς να την φτιάξεις μόνος στο σπίτι. Σου παρουσιάζουμε τα 5 πιο χρήσιμα εργαλεία για να φτιάξεις χωριάτικο φύλλο για πίτα σαν της γιαγιάς.
Πλαστήρι ξύλινο
Όταν ξεκινάς το ταξίδι για να φτιάξεις τη δική σου παραδοσιακή πίτα, ο σωστός εξοπλισμός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διαδικασία. Ένα από τα απαραίτητα εργαλεία είναι το ξύλινο πλαστήρι για πίτα. Μια ξύλινη επιφάνεια για άνοιγμα φύλλου, παραδοσιακά κατασκευασμένη από ξύλο πεύκου, αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή. Τα πλεονεκτήματα της εκτείνονται πέρα από την αισθητική της. Η πορώδης φύση του ξύλου πεύκου απορροφά την υπερβολική υγρασία, εμποδίζοντας τη ζύμη να γίνει πολύ κολλώδης. Επιπλέον, η ελαφριά υφή του ξύλου βοηθά στην αποφυγή ολίσθησης της ζύμης, παρέχοντας μια σταθερή επιφάνεια για το άνοιγμα. Αυτό το φυσικό και βιώσιμο υλικό προσθέτει μια πινελιά αυθεντικότητας στη διαδικασία, συνδέοντάς μας με τις πλούσιες μαγειρικές παραδόσεις της ελληνικής κουζίνας.
Πλάστης ξύλινος
Εξίσου σημαντικός στη διαδικασία παρασκευής πίτας με χειροποίητο φύλλο, είναι ο ξύλινος πλάστης. Το λεπτό χειροποίητο φύλλο επιτυγχάνεται με τον λεπτό ξύλινο πλάστη. Ο λεπτός ξύλινος πλάστης ή αλλιώς βέργα ή χλαού, όπως τον αποκαλούν οι Πόντιοι, επιτρέπει καλύτερο έλεγχο και ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης κατά το άνοιγμα της ζύμης. Διαθέτει μεγάλο μήκος, που επιτρέπει την παρασκευή λεπτών και μεγάλων φύλλων για πίτα. Επιπλέον, με την ξύλινη βέργα μπορείς να μεταφέρεις τα φύλλα από το πλαστήρι στο ταψί, χωρίς να σκιστούν. Η απλότητα και το φυσικό υλικό του, τον καθιστούν αγαπημένο εργαλείο μεταξύ των έμπειρων αρτοποιών.
Κόσκινο ξύλινο
Το κοσκινισμένο αλεύρι είναι πολύ πιο ελαφρύ και αέρινο από το μη κοσκινισμένο αλεύρι και αναμειγνύεται ευκολότερα με άλλα συστατικά.
Όταν φτιάχνεις φύλλο για πίτα κρίνεται απαραίτητο να κοσκινίσεις το αλεύρι. Ο αέρας που δημιουργείται ανάμεσα στους κόκκους του αλευριού βοηθάει στο να γίνει ζύμη της πίτας πιο αφράτη. Οπότε, ένα ακόμα βασικό εργαλείο για την παρασκευή παραδοσιακής πίτας είναι το ξύλινο κόσκινο. Κατασκευασμένο από ανθεκτικά και φυσικά υλικά, το ξύλινο κόσκινο για αλεύρι παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της τέλειας συνοχής κατά την επεξεργασία αυτής της ευαίσθητης ζύμης. Ακόμη, επιτρέπει την ελεγχόμενη και ομοιόμορφη διασπορά του αλευριού στο πλαστήρι και στα φύλλα.
Γιατί πρέπει να κοσκινίζω το αλεύρι;
Κοσκινίζοντας το αλεύρι διαλύονται τυχόν σβώλοι που υπάρχουν. Το κοσκινισμένο αλεύρι είναι πολύ πιο ελαφρύ και αέρινο από το μη κοσκινισμένο αλεύρι και αναμειγνύεται ευκολότερα με άλλα συστατικά όταν φτιάχνεις μείγματα και ζύμες. Επίσης, το κοσκίνισμα βοηθάει στην πιο ακριβή μέτρηση της ποσότητας του αλευριού.
Πινέλο
Ένα πινέλο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής είναι ένα βασικό εργαλείο όταν εργάζεσαι με ζύμες- πόσο μάλλον με ζύμη για πίτα! Τα λεπτά φύλλα της παραδοσιακής πίτας απαιτούν προσεκτική εφαρμογή λαδιού ή λιωμένου βουτύρου για να εξασφαλιστεί ένα τραγανό και χρυσαφένιο αποτέλεσμα. Το πινέλο, εξοπλισμένο με μαλακές τρίχες, επιτρέπει την απαλή και ομοιόμορφη κατανομή του λαδιού ή του αυγού σε κάθε φύλλο. Αυτή η σχολαστική επικάλυψη όχι μόνο ενισχύει τη γεύση του τελικού προϊόντος, αλλά και αποτρέπει τα ευαίσθητα φύλλα από το να στεγνώσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ένα αξιόπιστο πινέλο ζαχαροπλαστικής είναι ο σύμμαχος του αρτοποιού για την επίτευξη της τέλειας υφής και γεύσης στις χωριάτικες παραδοσιακές πίτες.
Ταψί αλουμινίου
Το τελικό στάδιο για την παρασκευή της πίτας μας είναι φυσικά το ψήσιμο! Η επιλογή του σωστού ταψιού είναι καίρια για το ομοιόμορφο ψήσιμο και την επίτευξη του επιθυμητού τραγανού χωριάτικου φύλλου. Και φυσικά δεν είναι άλλο από το ταψί αλουμινίου. Το ταψί αλουμινίου, το λεγόμενο σινί, είναι το καλύτερο ταψί για να ψήσεις την τέλεια χωριάτικη πίτα. Η θερμική αγωγιμότητα του αλουμινίου, με την ισομερή κατανομή της θερμότητας, εξασφαλίζει ομοιόμορφο και γρήγορο ψήσιμο. Τα ταψιά αλουμινίου είναι εξαιρετικά ασφαλή για την υγεία, δε σκουριάζουν και δεν αλλοιώνουν τη γεύση του φαγητού. Ακόμη, το ταψί αλουμινίου μπορεί να μπει σε διάφορους τύπους φούρνων, όπως τον ξυλόφουρνο, τον φούρνο υγραερίου, τον φούρνο ξυλόσομπας, τον ηλεκτρικό φούρνο, κ.α. Ψήσε την παραδοσιακή πίτα σου στον ξυλόφουρνο, όπως τα παλιά καλά χρόνια.
Στο kouziniko.gr θα βρεις αξιόπιστα και χρήσιμα εργαλεία για να φτιάξεις παραδοσιακές πίτες.