Κεφίρ: Το αρχαίο ελιξίριο της ζωής!

Νιώθεις συνεχώς υποτονικός και κουρασμένος; Φαντάσου να ξυπνάς κάθε πρωί γεμάτος ενέργεια και αναζωογονημένος!  Το μυστικό θα μπορούσε να βρίσκεται στο ψυγείο σου! Ανακάλυψε το κεφίρ, ένα αρχαίο superfood που κατακτά τον κόσμο της υγείας. Φτιάξτο μόνος σου στο σπίτι και επωφελήσου από τις άπειρες ευεργετικές ιδιότητές του. Παρακάτω θα βρεις την εύκολη συνταγή μας για να παρασκευάσεις το δικό σου προβιοτικό κεφίρ.

Συνταγή για Σπιτικό Κεφίρ Γάλακτος

Υλικά

  • 5γρ. σπόροι κεφίρ
  • 250 ml γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο

Εξοπλισμός

  • Το μόνο που θα χρειαστείς είναι το ολοκληρωμένο σετ παρασκευής της Kilner
set gia kefir
Με το ολοκληρωμένο σετ παρασκευής κεφίρ της Kilner φτιάχνεις εύκολα σπιτικό κεφίρ.

Εκτέλεση

Βήμα 1: Τοποθετώ με το ξύλινο κουταλάκι/αναδευτήρα από ξύλο οξιάς, τους κόκκους του κεφίρ στο βάζο της Kilner, το οποίο θα πρέπει να έχει πλυθεί σχολαστικά.

Βήμα 2: Έπειτα, προσθέτω το γάλα και βάζω το σουρωτήρι σιλικόνης και το καπάκι από ανοξείδωτο ατσάλι και το αφήνω να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 3: Αφήνω το κλειστό βάζο σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, για 24 ώρες. Μετά από περίπου 24 ώρες το μείγμα θα πρέπει να αρχίσει να πήζει και να αποκτά τη σύσταση κρέμας γάλακτος.

 Βήμα 4: Μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή, χρησιμοποιώ το σουρωτήρι σιλικόνης για να σουρώσω και να μεταγγίσω το κεφίρ σε ξεχωριστό βάζο για αποθήκευση, το οποίο σταματά τη διαδικασία ζύμωσης.

 Βήμα 5: Το κεφίρ μου είναι έτοιμο και μπορώ να το διατηρήσω στο ψυγείο και να το καταναλώνω για έως και ένα μήνα.

spitiko kefir
pos kano kefir
kefir kilner set

Notes:

  • Κατά την παρασκευή του κεφίρ, είναι πολύ σημαντικό να μη χρησιμοποιώ κανένα μεταλλικό σκεύος. Το μέταλλο καταστρέφει τους σπόρους κεφίρ.
  • Αν έχω περισσότερους κόκκους, μπορώ να τους αφήσω για να γίνει το κεφίρ πιο πυκνό ή να δώσω αυτούς που περισσεύουν σε άλλον για καλλιέργεια.
  • Μπορώ να κανονίζω τη γεύση και την σύσταση (πυκνότητα) του κεφίρ. Αν το θέλω γλυκύτερο και αραιότερο, το αφήνω για λιγότερο χρόνο. Αν το θέλω πιο πυκνό, χρησιμοποιώ περισσότερους κόκκους κεφίρ.
  • Οι κόκκοι πρέπει πάντα να καλύπτονται από το γάλα.
  • Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά, τόσο πιο παχύρευστο και κρεμώδες είναι το κεφίρ.
  • Το κεφίρ μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά τον διαχωρισμό των κόκκων ή να διατηρηθεί στο ψυγείο για μεταγενέστερη κατανάλωση.
    spitiko-kefir
    Η ονομασία κεφίρ προέρχεται από την τουρκική λέξη “keyif”, η οποία αναφέρεται στο “όμορφο συναίσθημα” που νιώθει κάποιος αφού το πιει.

Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση. Παρασκευάζεται από τη ζύμωση κόκκων κεφίρ με οποιοδήποτε είδος ημι-αποβουτυρωμένου ή αποβουτυρωμένου παστεριωμένου γάλακτος (κατσικίσιο, πρόβειο, αγελαδινό, καμήλας, βουβαλιού). Προερχόμενο από τα βουνά του Καυκάσου και το Θιβέτ, το κεφίρ καταναλώνεται εδώ και αιώνες λόγω των αξιοσημείωτων πλεονεκτημάτων του για την υγεία. Η ονομασία κεφίρ προέρχεται από την τουρκική λέξη “keyif”, η οποία αναφέρεται στο “όμορφο συναίσθημα” που νιώθει κάποιος αφού το πιει.

Κατά το στάδιο της ψύξης του κεφίρ, η αλκοολική ζύμωση οδηγεί στη συσσώρευση CO2, αιθανόλης και συμπλόκου βιταμινών Β(1,24). Αυτό το στάδιο ωρίμανσης μειώνει την περιεκτικότητα σε λακτόζη, καθιστώντας το προϊόν επιθυμητό για κατανάλωση από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και διαβήτη τύπου 1.

Ποιες είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη του κεφίρ;

Το κεφίρ, ένα πλούσιο σε προβιοτικά ρόφημα από ζυμωμένο γάλα, προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία που το καθιστούν πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σου:

  • Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες: Συμβάλλει στην αναστολή του πολλαπλασιασμού και την επαγωγή της απόπτωσης στα καρκινικά κύτταρα
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Ενισχύει την άμυνα του σώματός σου ενάντια στις λοιμώξεις και τις ασθένειες.
  • Καταπολεμά παθογόνους μικροοργανισμούς: Σύμφωνα με έρευνα του 2021, το κεφίρ, είτε στο σύνολό του είτε τα επιμέρους συστατικά του, μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένα επιβλαβή βακτήρια, που προκαλούν λοιμώξεις.
  • Ενισχύει την πέψη: Βελτιώνει την υγεία του εντέρου προωθώντας μια υγιή ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, μειώνοντας το φούσκωμα και τη δυσπεψία.
  • Υποστηρίζει την απώλεια βάρους: Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά υψηλή σε πρωτεΐνες, διατηρώντας σε χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνοντας τις λιγούρες.
  • Βελτιώνει την υγεία του δέρματος: Τα προβιοτικά και τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στον καθαρισμό της ακμής, στη μείωση της ερυθρότητας και στην ενίσχυση της λάμψης του δέρματος.
  • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας: Παρέχει μια φυσική, διαρκή ενεργειακή ώθηση.
  • Φιλικό προς τη δυσανεξία στη λακτόζη: Η διαδικασία ζύμωσης μειώνει την περιεκτικότητα σε λακτόζη, καθιστώντας το πιο εύπεπτο για όσους έχουν ευαισθησία στη λακτόζη.
  • Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στη συνολική υγεία και ευεξία.

kefir ofeli
Το κεφίρ, προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία που το καθιστούν πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σου.

Διατροφική αξία κεφίρ:

  • Το κεφίρ περιέχει τουλάχιστον 2,7% πρωτεΐνη, 0,6% γαλακτικό οξύ και λιγότερο από 10% λίπος.
  • Το κεφίρ είναι πλούσια πηγή βιταμινών (καροτένιο, βιταμίνες Α, Κ, Β1, Β2, Β5, C, Β12 και φολικό οξύ).
  • Πηγή αμινοξέων (αμμωνία, σερίνη, λυσίνη, αλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη, βαλίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη και ισολευκίνη)
  • Πηγή ανόργανων συστατικών (Mg, Ca, P, Zn, Cu, Mn, Fe, Co και Mo).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποιότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται στη διαδικασία, η μέθοδος παρασκευής και οι μικροοργανισμοί που παρουσιάζονται στους κόκκους κεφίρ καθορίζουν την ποσότητα και το είδος των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών.

Εάν έχεις αλλεργία στα γαλακτοκομικά μπορείς να φτιάξεις κεφίρ νερού!

Κάθε πότε μπορώ να πίνω κεφίρ;

Εάν είσαι ένας υγιής ενήλικας μπορείς να καταναλώνεις το κεφίρ καθημερινά. Προτείνεται όταν γίνεται καθημερινή κατανάλωση, να κάνουμε αποχή μίας ημέρας.

Τι γεύση έχει το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι όξινο, ελαφρώς αλκοολούχο, αφρώδες και παχύρευστο ρόφημα με ομοιόμορφη κρεμώδη υφή και ελαστική συνοχή και ξινή γεύση. Θα έλεγα ότι θυμίζει ξινόγαλα. Ίσως σε κάποιους δεν αρέσει, ωστόσο λύσεις υπάρχουν. Μπορείς να το ενσωματώσεις σε κάποια συνταγή.

ftiaxno kefir
Φτιάξε πεντανόστιμο smoothie με κεφίρ, με τον παρασκευαστή κεφίρ της Kilner!

Συνταγές με κεφίρ

  • Χυμός κεφίρ με φρούτα
  • Παγωτό με κεφίρ γάλακτος
  • Smoothie με κεφίρ
  • Ξινός τραχανάς από κεφίρ
  • Τυρί απο κεφίρ
  • Κέικ με γάλα κεφίρ
Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.