Το πιο διάσημο σάντουιτς της Γαλλίας

Ψάχνεις ένα γρήγορο, εύκολο και απολαυστικό γεύμα; Το κροκ μεσιέ και το κροκ μαντάμ είναι η τέλεια επιλογή! Αυτά τα κλασικά γαλλικά πιάτα, που έχουν κατακτήσει και την Ελλάδα, μπορούν να παρασκευαστούν σε λίγα μόνο λεπτά και να τα απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας -για πρωινό, για brunch ακόμα και για δείπνο- ! Ας μάθουμε μαζί τα μυστικά για να φτιάξουμε το πιο λαχταριστό κροκ μεσιέ και κροκ μαντάμ. Ανακάλυψε την αυθεντική συνταγή και μάθε πώς να φτιάξεις το πιο λαχταριστό κροκ μεσιέ και κροκ μαντάμ

κροκ μανταμ vs κροκ μεσιε
Το σωστό το brunch περιλαμβάνει κροκ μεσιέ ή κροκ μαντάμ!

Συνταγή για κροκ μεσιέ

Υλικά:

  • 8 φέτες ψωμί του τοστ
  • 4 φέτες ζαμπόν/ γαλοπούλα/ προσούτο
  • 4 φέτες κασέρι
  • 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σου

Για την μπεσαμέλ:

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 500 ml (50 cl) γάλα πλήρες
  • 40 γρ. αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο

Μερίδες: 4
Χρόνος: 25 λεπτά
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 15 λεπτά

Εκτέλεση:

  • Ετοίμασε τη μπεσαμέλ: Λιώσε το “καλό” το βούτυρο – που λέει κι η μαμά μου- σε μια κατσαρόλα, έπειτα πρόσθεσε το αλεύρι και άφησέ το να ψηθεί για 2 λεπτά. Εγώ προσθέτω λίγο τριμμένο κασέρι στο τέλος, για μια πιο τυρένια μπεσαμέλ.
  • Πρόσθεσε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Άφησε το μείγμα να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πήξει.
  • Πρόσθεσε αλάτι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα ταψί τοποθέτησε λαδόκολλα ή ακόμα καλύτερα μία επιφάνεια ψησίματος σιλικόνης και βάλε τις τέσσερις φέτες ψωμί του τοστ.
  • Άπλωσε μια στρώση μπεσαμέλ σε κάθε μία από αυτές. Σκέπασε κάθε φέτα με μισή φέτα ζαμπόν και μια φέτα κασέρι.
  • Τοποθέτησε από πάνω τη δεύτερη φέτα ψωμί. Κάλυψε και αυτή με μπεσαμέλ και πασπάλισε με τριμμένο τυρί.
  • Βάλε τα croque-monsieur σε ένα ταψί και ψήσε τα στον φούρνο για 10 λεπτά.
syntagi-krok-madame
Το Croque Madame είναι η πιο “θηλυκή” και πλούσια παραλλαγή του κλασικού Croque Monsieur.

Συνταγή για κροκ μαντάμ

Η συνταγή για το Croque Madame είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή του Croque Monsieur, με μόνη διαφορά την προσθήκη ενός τηγανητού αβγού στην κορυφή. Αυτή η μικρή παραλλαγή προσθέτει μια πλούσια γεύση και μετατρέπει το σάντουιτς σε πιο χορταστική επιλογή. Το αβγό συνήθως σερβίρεται με ρευστό κρόκο, που ρέει πάνω από το τυρί και το ζαμπόν, κάνοντάς το ακόμα πιο απολαυστικό.

Ιστορία του κροκ μεσιέ

Το Croque Monsieur έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Γαλλία στις αρχές του 20ού αιώνα. Συγκεκριμένα, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά γίνεται το 1910 σε ένα παριζιάνικο καφέ, ενώ η ονομασία του εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1918, σε ένα μυθιστόρημα του Marcel Proust. Το όνομα του σάντουιτς προέρχεται από το γαλλικό ρήμα “croquer” (που σημαίνει “δαγκώνω” ή “τραγανίζω“) και τη λέξη “monsieur” (που σημαίνει “κύριος“). Επομένως, το “Croque Monsieur” μπορεί να μεταφραστεί ως το “τραγανό σάντουιτς του κυρίου“. Το σάντουιτς αυτό δημιουργήθηκε ως ένα απλό, γρήγορο γεύμα που μπορούσε να σερβιριστεί σε καφέ και μπιστρό. Το σάντουιτς συνδύαζε ταπεινά υλικά που ήταν δημοφιλή στη γαλλική κουζίνα: ζαμπόν, γραβιέρα ή Emmental και μπεσαμέλ, όλα μεταξύ δύο φετών ψωμιού, που ψήνονταν στο φούρνο ή στο τηγάνι για να γίνουν τραγανά και λιωμένα. Φημολογείται ότι ο θρύλος ξεκίνησε από τον Michel Lunarca, έναν ιδιοκτήτη μπιστρό. Καθώς τελείωσε η μπαγκέτα για το τραγανό σάντουιτς της ημέρας, ο Monsieur Lunarca αποφάσισε να ψήσει μια φρατζόλα «pain de mie», το δικό μας ψωμί του τοστ.

ti-einai-to-krok-madame
Η βασική διαφορά του κροκ μαντάμ από το κροκ μεσιέ είναι η προσθήκη ενός τηγανητού αβγού στην κορυφή

Η Προσθήκη του Croque Madame

Η παραλλαγή, γνωστή ως Croque Madame, εμφανίστηκε λίγο αργότερα. Η βασική διαφορά του από το Croque Monsieur είναι η προσθήκη ενός τηγανητού αβγού στην κορυφή. Το όνομα “Madame” συνδέεται με το αβγό, που θυμίζει ένα γυναικείο καπέλο από εκείνη την εποχή.

Το Croque Monsieur και το Croque Madame έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής κουζίνας και παραμένουν δημοφιλή σε καφέ, μπιστρό και εστιατόρια όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Είναι εύκολα στην παρασκευή, γρήγορα και ιδιαίτερα γευστικά, κάτι που τα κάνει αγαπημένα από τη στιγμή της δημιουργίας τους.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button