Από τη Σικελία με αγάπη!

Τα κανόλι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ιταλικά γλυκά, αγαπημένο σε όλο τον κόσμο. Η λεπτή, τραγανή ζύμη τους, γεμάτη με πλούσια, κρεμώδη γέμιση, δημιουργεί έναν απολαυστικό συνδυασμό υφών και γεύσεων.

Αν θέλεις να φτιάξεις αυθεντικά κανόλι στην κουζίνα σου, αυτή η συνταγή θα σε καθοδηγήσει βήμα προς βήμα. Απόλαυσε την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην τραγανότητα και τη βελούδινη γέμιση που κάνει τα κανόλι ακαταμάχητα. Μείνε μέχρι το τέλος για να ανακαλύψεις και μια πιο υγιεινή εκδοχή, ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους!

kanoli-sto-airfryer
Το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό που λατρεύουν όλοι!

Συνταγή για χειροποίητα κανόλι

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο άγλυκο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 20 γρ. λαρδί ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (στην αυθεντική συνταγή χρησιμοποιείται λαρδί, αλλά μπορείς να το αντικαταστήσεις με βούτυρο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη καφέ (μπορείς να χρησιμοποιήσεις στιγμιαίο καφέ)
  • 35 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 50 ml κρασί Marsala
  •  λάδι για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. ρικότα (η αυθεντική συνταγή χρησιμοποιεί ρικότα από πρόβειο γάλα γιατί είναι πιο στεγνή, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την κλασική ρικότα από αγελαδινό γάλα. Να τη στραγγίξεις καλά πριν τη χρήση)
  • 180 γρ.  ζάχαρη κρυσταλλική
  • 60 γρ. κομματάκια σοκολάτας
  • ψιλοκομμένα φιστίκια και ζάχαρη άχνη για διακόσμηση
kanoli-spitika
Η παραδοσιακή γέμιση των κανολί περιέχει φρέσκια ρικότα, ζαχαρωμένα φρούτα και σοκολάτα, σήμερα ωστόσο υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βήμα 1

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, την κανέλα, τον καφέ και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λαρδί ή το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βήμα 2

  • Ζυμώνουμε με τα χέρια μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια σφιχτή και ομοιόμορφη μπάλα.
  • Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

Βήμα 3

  • Κόβουμε τη ζύμη σε δίσκους με διάμετρο 10-12 εκ., χρησιμοποιώντας ένα τσέρκι ή ένα κουπάτ.

Βήμα 4

  • Τυλίγουμε τον κάθε δίσκο ζύμης γύρω από το ειδικό καλούπι για κανόλι.
  • Βρέχουμε τις άκρες της ζύμης με λίγο κρύο νερό και τις πιέζουμε καλά για να σφραγιστούν.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μία φριτέζα και τηγανίζουμε τα κανόλι για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Τα βγάζουμε από το λάδι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 5 – Ετοιμάζουμε τη Γέμιση:

  • Στραγγίζουμε καλά την ρικότα (αν χρειάζεται) και την τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή.
  • Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν.

Βήμα 6

Βήμα 7

  • Πασπαλίζουμε τα κανόλι με ψιλοκομμένα φιστίκια και ζάχαρη άχνη.
  • Σερβίρουμε αμέσως για να διατηρηθεί η τραγανότητα της ζύμης.

Παρά την ευρεία κατανάλωσή του, το κανόλι παραδοσιακά σερβίρεται κυρίως κατά τις γιορτές του Καρναβαλιού στη Σικελία, αλλά έχει γίνει αγαπημένο γλυκό όλο το χρόνο.

kaloupia-gia-kanoli
Η ζύμη του κανολί τηγανίζεται και γεμίζεται αμέσως πριν το σερβίρισμα για να παραμείνει φρέσκια και τραγανή.

Προέλευση και η ιστορία του κανόλι

Το κανόλι siciliano είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της σικελικής παραδοσιακής κουζίνας, με καταγωγή από την περίοδο της αραβικής κυριαρχίας στη Σικελία. Ωστόσο, είναι γνωστό ήδη από την αρχαία Ρώμη, με τον Κικέρωνα να το αναφέρει ως μια τοπική σπεσιαλιτέ του νησιού. Αρχικά καταναλωνόταν κατά τη διάρκεια της Αποκριάς και παρασκευαζόταν σε μοναστήρια, όπως αυτό της Καλτανισέττα, για να διαδοθεί στη συνέχεια σε όλη τη Σικελία. Με τη μετανάστευση των Σικελών, το γλυκό έγινε γνωστό και εκτός της Ιταλίας, κατακτώντας παγκόσμια αναγνώριση.

Το όνομα “κανόλι” προέρχεται από την ιταλική λέξη “canno”, που σημαίνει “καλάμι” (όπως τα καλάμια που βρίσκονται σε ποτάμια ή λίμνες). Το γλυκό πήρε το όνομά του από το παραδοσιακό σχήμα της τραγανής ζύμης, η οποία τυλιγόταν γύρω από καλάμια πριν τηγανιστεί. Σήμερα, τα καλάμια αυτά έχουν αντικατασταθεί από μεταλλικά σωληνάρια, αλλά το όνομα παραμένει ίδιο. Η τραγανότητα της ζύμης, σε συνδυασμό με την κρεμώδη γεύση της ρικότας, καθιστά το κανόλι σύμβολο της εξαιρετικής ιταλικής ζαχαροπλαστικής, ικανό να κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες.

Κανόλι στο airfryer

Γίνεται να ψήσεις τα κανόλι στο airfryer; Κι όμως γίνεται. Αν θες να αποφύγεις το τηγάνισμα, σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να ψήσεις τα κανόλι στη φριτέζα αέρος. Απλώς, ψέκασε με σπρέι λαδιού τον κάδο και προθέρμανε στους 205οC. Η προσθήκη λίγου λαδιού είναι απαραίτητο βήμα, καθώς η φριτέζα αέρος το χρειάζεται για να κυκλοφορήσει το λάδι και να ψηθούν σωστά τα κανόλι. Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα. Επίσης, τα κανόλι δε χρειάζονται αναποδογύρισμα. Με αυτή τη μέθοδο, τα cannoli θα έχουν ωραία υφή και θα είναι πιο ελαφριά από τα τηγανητά, διατηρώντας την αυθεντική γεύση τους.

Fun fact

Στη διάσημη σκηνή από την ταινία “Ο Νονός” (The Godfather) του 1972, ο Clemenza λέει: “Άφησε το όπλο… πάρε το κανόλι”. Η κινηματογραφική παράδοση λέει ότι η ατάκα ήταν αυθόρμητη, κάτι που, την κάνει ακόμη πιο εμπνευσμένη. Η φράση “πάρε το κανόλι” έγινε σύμβολο της ιταλοαμερικανικής κουλτούρας, συνδυάζοντας τη μαφιόζικη ατμόσφαιρα της ταινίας με το πάθος για την παραδοσιακή ιταλική γαστρονομία

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.