Λάχανο τουρσί: Το απόλυτο superfood!
- Ψάχνεις κάτι που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου; Η απάντηση βρίσκεται στα προβιοτικά!
- Εξαιρετικά προβιοτικά είναι τα σπιτικά τουρσιά που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου. Όλα τα λαχανικά μπορούν να γίνουν τουρσί!
- Εμείς επιλέξαμε το λάχανο τουρσί με φυσική ζύμωση, το οποίο είναι μια πολύ καλή πηγή προβιοτικών και αντιοξειδωτικών!
Τι είναι τα προβιοτικά;
Η λέξη “προβιοτικά” προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και βγαίνει από τη σύνθεση των λέξεων <πρό + βίος και σημαίνει “για τη ζωή/ υπέρ της ζωής“. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά είναι ζωντανά στελέχη βακτηρίων (συχνά αναφέρονται ως «καλά βακτήρια») τα οποία, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Κάποια από αυτά είναι η καλή λειτουργία του εντέρου, η απώλεια βάρους, η μείωση της χοληστερίνης, η αντιμετώπιση της ακμής και των δερματικών παθήσεων. Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι αυτοί οι τύποι βακτηρίων μπορούν να εγκατασταθούν μόνο προσωρινά στο γαστρεντερικό σωλήνα, πρέπει να καταναλώνονται σε σταθερή βάση.
Τι είναι η ζύμωση;
Η ζύμωση είναι μια αρχαία τεχνική συντήρησης τροφίμων, που αξιοποιεί τη φυσική διαδικασία των ωφέλιμων βακτηρίων που διασπούν τα σάκχαρα στα τρόφιμα. Εκτός από τη συντήρηση, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να προσθέσουν θρεπτική αξία μέσω μιας υγιεινής δόσης «προβιοτικών», τα οποία είναι χρήσιμα για την καλή πέψη. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν ιστορικά εκτιμηθεί για τη βελτιωμένη διάρκεια ζωής και τη μοναδική τους γεύση, το άρωμα, την υφή και την εμφάνισή τους.
Γαλακτική ζύμωση
Κατά τη γαλακτική ζύμωση, αποικοδομούνται τα σάκχαρα από τα γαλακτικά βακτήρια και παράγονται θρεπτικές ουσίες, ενώ αποτρέπονται πιθανές αλλοιώσεις των τροφών. Παραγόμενα προϊόντα είναι το γιαούρτι, το τυρί, το κίμτσι, το κεφίρ, το βούτυρο κ.α.
Οξική ζύμωση
Πρόκειται για μια διαδικασία που μετατρέπει την αιθανόλη (αλκοόλη) σε οξικό οξύ. Η ζύμωση με οξικό οξύ είναι η βασική διαδικασία που εμπλέκεται στην παραγωγή ξιδιού.
Αλκοολική ζύμωση
Τα σάκχαρα των φρούτων μετατρέπονται σε αλκοόλ. Η αλκοολική ζύμωση χρησιμοποιείται στην παραγωγή κομπούτσας, αλλά και αλκοολούχων ποτών όπως η μπύρα, το τσίπουρο και το κρασί. Η kombucha είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται με βακτήρια και μαγιά και συχνά αναμιγνύεται με τσάι.
Πώς θα φτιάξεις λάχανο τουρσί στο σπίτι;
Ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος να βάλεις τα προβιοτικά στη διατροφή σου, είναι το σπιτικό λάχανο τουρσί. Θα χρειαστείς μόνο 2 υλικά και λίγη υπομονή!
Υλικά:
- 1 Λάχανο (βιολογικής καλλιέργειας)
- Αλάτι (θαλασσινό ανεπεξέργαστο)
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε το λάχανο, αφαιρώντας τυχόν αλλοιωμένα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και το πλένουμε πολύ καλά. Με ένα μαχαίρι ή με ένα λαχανοκόπτη κόβουμε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το λάχανο με το αλάτι σε ένα μπολ, ανακατεύοντας και τρίβοντας με τα χέρια μέχρι να βγάλει τα ζουμιά του.Μεταφέρουμε το λάχανο στο βάζο Kilner πιέζοντας προς τα κάτω για να φύγει ο αέρας. Προσθέτουμε φιλτραρισμένο νερό έως ότου σκεπάσουμε το λάχανο. Με ένα καθαρό πανί απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα από το εσωτερικό πάνω μέρος του βάζου.Έπειτα, τοποθετούμε τις κεραμικές πέτρες πάνω από το λάχανο, για να το διατηρήσουμε βυθισμένο κάτω από την άλμη, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αλλοίωση. Μετά, κλείνουμε με το καπάκι σιλικόνης και τοποθετούμε στο καπάκι το αεροστεγές έμβολο. Γεμίζουμε το έμβολο με νερό και βιδώνουμε.
KOUZINIKO TIP
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις άσπρο ή κόκκινο λάχανο ή συνδυασμό και των 2.
- Ανά 1kg λάχανο προσθέτουμε 10-20gr αλάτι.
- Τα λαχανικά πρέπει να είναι πάντα καλυμμένα με υγρό, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μουχλιάσουν.
- Το αλάτι βοηθάει στην απομάκρυνση της υγρασίας από το λάχανο και επίσης, δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων, ενώ αναστέλλει τα επιβλαβή.
Ποια είναι τα οφέλη του λάχανου τουρσί;
Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα:
Ένα υγιές έντερο παίζει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και το λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση συμβάλλει σημαντικά σε αυτό. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο ξινολάχανο βοηθούν στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης, με την ενίσχυση την ικανότητας του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τη μείωση του κίνδυνου ορισμένων αυτοάνοσων παθήσεων.
Βελτιωμένη πεπτική υγεία:
Αξιοσημείωτη είναι η επίδραση του ξινολάχανου στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, τα ζωντανά βακτήρια στο λάχανο τουρσί, βοηθούν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου, προάγοντας τη βέλτιστη πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Βοηθούν επίσης, στη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και αναστέλλοντας την ανάπτυξη επιβλαβών παθογόνων.
Ενισχυμένο προφίλ θρεπτικών συστατικών:
Εκτός από την περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, το λάχανο τουρσί, μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Το λάχανο είναι φυσικά πλούσιο σε βιταμίνες C και K, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Η ζύμωση στην ποντιακή κουζίνα
Η ποντιακή διατροφή βασίζεται στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι Έλληνες του Πόντου είχαν ανακαλύψει μάλιστα, ότι αυτό ήταν το μυστικό της μακροζωίας. Τα πιο γνωστά όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα της ποντιακής κουζίνας είναι το ‘ξύγαλα (=γιαούρτι), το ταν (=αριάνι), το πασκιτάν και το υλιστόν. Από την ποντιακή κουζίνα δεν έλειπαν και τα τουρσιά, τα λεγόμενα “στύπα” (<στυφός=ξινός). Αποτελούσαν έναν ακόμη τρόπο συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων και πρώτων υλών. Ακόμη, φτιάχνανε στύπα σχεδόν με κάθε λαχανικό, όπως το λάχανο, τα αγγουράκια, οι πιπεριές, οι ντομάτες κ.α.
Στο kouziniko.gr θα βρεις εργαλεία και αξεσουάρ για να φτιάξεις μόνος σου λάχανο τουρσί στο σπίτι!