Banneton και… ξερό ψωμί!
Υπέροχο σπιτικό ζυμωτό ψωμί από τα χεράκια σου!
Σου έχουμε έναν απλό και κομψό τρόπο για να προσθέσεις την αυθεντική τέχνη της αρτοποιίας στο χειροποίητο ψωμί …. και δεν είναι άλλος από το Banneton!
Ιδανικό για την παρασκευή όλων των τύπων ψωμιού που χρειάζονται χρόνο για να φουσκώσουν.
Ένα βασικό εργαλείο για επαγγελματίες αρτοποιούς άλλα και για όσους φτιάχνουν χειροποίητο ψωμί στο σπίτι!
Τι είναι το banneton;
Το banneton (proofing basket) είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο καλάθι διαμόρφωσης ζύμης, για χειροποίητο ψωμί, που επιτρέπει στη ζύμη να αναπνέει κατά τη διαδικασία του φουσκώματος.
Ένα απλό αλλά σημαντικό εργαλείο για τη διόγκωση της ζύμης.
Χρήσιμες συμβουλές για τα banneton
- Το κλειδί της επιτυχίας όταν χρησιμοποιείς ένα banneton, είναι να βεβαιωθείς ότι είναι καλά αλευρωμένο. Όλα τα αυλάκια στο καλάθι θα πρέπει να έχουν μια ωραία επικάλυψη από αλεύρι, πριν βάλεις τη ζύμη να φουσκώσει. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η φουσκωμένη ζύμη θα βγαίνει εύκολα όταν είναι έτοιμη για ψήσιμο.
- Το αλεύρι λειτουργεί ως αντικολλητικό συστατικό, καθώς και ως βάση για τη συλλογή υγρασίας.
- Για την απελευθέρωση του ψωμιού από το καλάθι ωρίμανσης, αναποδογύρισε το προσεκτικά σε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή ένα ταψί.
- Προσοχή τα banneton δεν προορίζονται για ψήσιμο!Είναι κατάλληλα μόνο για να αφήσεις τη ζύμη να φουσκώσει, επομένως δεν αντικαθιστούν μια φόρμα ψησίματος και δε γίνεται να μπουν στο φούρνο.
Banneton από φυσικό καλάμι
Τα banneton κατασκευάζονται από ρατάν, ξύλο, βαμβάκι ή πλαστικό. Ο πιο δημοφιλής τύπος είναι από ζαχαροκάλαμο (φυσικό καλάμι), το οποίο είναι οικολογικό, μη τοξικό και καθαρίζεται εύκολα. Το ζαχαροκάλαμο είναι λείο, υψηλής αντοχής και είναι το καλύτερο για τη δημιουργία των χαρακτηριστικών γραμμών σε ένα ψημένο ψωμί.
Χαρακτηριστικά του Banneton
- Δίνει δομή και σχήμα στη ζύμη κατά το τελικό της φούσκωμα.
- Είναι ένας τρόπος να φουσκώσει ομοιόμορφα η ζύμη.
- Με τα πλαϊνά του καλαθιού να παρέχουν στήριξη, η ζύμη θα φουσκώσει προς τα πάνω, αντί να φουσκώσει προς τα έξω.
- Το banneton απορροφά την υπερβολική υγρασία κατά τη διάρκεια του φουσκώματος κάνοντας τη ζύμη λιγότερο κολλώδη.
- Η καλή ισορροπία υγρασίας και θερμοκρασίας ενώ φουσκώνει το ζυμάρι, έχει ως αποτέλεσμα ανώτερο γευστικό αποτέλεσμα.
- Η ζύμη απελευθερώνεται εύκολα, χωρίς να κολλάει.
- Επιπλέον, το banneton είναι πορώδες και επιτρέπει στη ζύμη να αναπνέει κατά τη διαδικασία διόγκωσης.
- Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθαρίζεται εύκολα και δεν είναι επιβλαβές για τα τρόφιμα και το δέρμα.
- Τα καλάθια Banneton είναι υπεύθυνα για το υπέροχο ραβδωτό σχέδιο, που βλέπεις συχνά στο ψωμί με προζύμι. Το καλάθι αποτυπώνει το μοτίβο των δαχτυλιδιών του στη ζύμη ενώ διογκώνεται.
- Απαραίτητο εργαλείο για επαγγελματίες και αρχάριους αρτοποιούς που θέλουν να ψήσουν καλοσχηματισμένα και γευστικά ψωμιά!
Το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού μας ξυπνάει αναμνήσεις! Μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια..
Πώς να φροντίσεις το banneton;
- Προετοιμασία:
Καθάρισε το καλάθι με ένα πινέλο ή μία βούρτσα πριν την πρώτη χρήση.
Αλεύρωσε πολύ καλά και τοποθέτησε το ζυμάρι. - Καθαρισμός:
Αφού τελειώσει η διαδικασία φουσκώματος του ψωμιού, καθαρίζεις λεπτομερώς ανάμεσα στις ραβδώσεις με τον ίδιο τρόπο.
Εάν χρειαστεί να πλύνεις το banneton, ψέκασε με ένα μπουκάλι ψεκασμού λίγο νερό και στέγνωσε πολύ καλά.
Περιστασιακά, μπορείς να αφαιρέσεις τα παλιά υπολείμματα αλευριού με μια σκληρή βούρτσα. - Αποθήκευση:
Είναι πολύ σημαντικό τα καλάθια να μην αποθηκεύονται ποτέ υγρά για να αποφευχθεί ο σχηματισμός μούχλας.
Αποθήκευσέ τα σε ξηρό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.
Μπορείς επίσης να καλύψεις με πετσέτα για να τραβήξει την επιπλέον υγρασία.
Λίγα λόγια για την ωρίμανση της ζύμης:
- Οποιοσδήποτε παθιασμένος αρτοποιός γνωρίζει ότι η διόγκωση του ψωμιού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε κάθε ταξίδι ψησίματος ψωμιού.
- Η ωρίμανση της ζύμης γίνεται ορατή μέσω της αύξησης του όγκου που προκαλείται από τη δραστηριότητα ζύμωσης της μαγιάς.
- Οι κύριοι λόγοι για την ωρίμανση της ζύμης έγκεινται στο φούσκωμα των συστατικών του αλευριού και στην απαραίτητη χαλάρωση της γλουτένης.
- Η χαλάρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, για να καταστεί δυνατή η ευκολότερη διαίρεση και διαμόρφωση της ζύμης.