Επιφάνειες κοπής και τα χρώματα τους
- Οι επιφάνειες κοπής αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για την προετοιμασία του φαγητού.
- Με μεγάλη αντοχή, ιδανικά για να κόψουμε λαχανικά, φρούτα, κρέας ή ψωμί.
- Προστατεύουν τον πάγκο εργασίας από φθορές.
- Αποτρέπουν τη διασταυρούμενη μόλυνση και την εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων και μικροβίων στην κουζίνα.
- Θα τις συναντήσεις σε διάφορα υλικά – πλαστικές, ξύλινες, bamboo, γυάλινες, – σε διάφορα σχήματα αλλά και χρώματα.
Είτε είσαι επαγγελματίας μάγειρας είτε απλά μαγειρεύεις στο σπίτι για φίλους και συγγενείς, και δε θες να μπερδεύεις τις βάσεις κοπής, επίλεξε πολύχρωμες επιφάνειες κοπής πολυαιθυλενίου.
Ενδεικτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω χρωματικές επιλογές για κάθε κατηγορία τροφίμων.
Κόκκινη επιφάνεια κοπής
- Ιδανική για να κόψεις, να ψιλοκόψεις ή να τεμαχίσεις κόκκινο κρέας. από μπριζόλα, μοσχάρι και χοιρινό μέχρι και λουκάνικο.
- Απαραίτητη και σε κρεοπωλεία.
Πράσινη επιφάνεια κοπής
- Είναι το κατάλληλο εργαλείο για την προετοιμασία σαλάτας. Η πράσινη βάση κοπής είναι εξαιρετική για να κόψεις τα λαχανικά και τα φρούτα σε φέτες, μπαστουνάκια ή μικρά κομματάκια.
Κίτρινη επιφάνεια κοπής
- Αυτή η σανίδα κοπής είναι εξαιρετική για να κόψεις ή να φιλετάρεις ωμά πουλερικά, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Έτσι, θα αποφύγεις τη μεταφορά βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, σε άλλα τρόφιμα.
Λευκή επιφάνεια κοπής
- Κατάλληλη για είδη αρτοποιίας και τυριά. Κόψε ψωμί, μπαγκέτες, κουλούρια μέχρι μάφιν ή κέικ. Τέλειο για κάθε είδους τυρί ή κασέρι.
Γιατί στις επαγγελματικές κουζίνες πρέπει να χρησιμοποιείται χρωματική κωδικοποίηση;
- Η χρωματική κωδικοποίηση είναι ζωτική για μια υγιεινή και ασφαλή κουζίνα.
Η χρήση ενός μόνο χρώματος για μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων, θα διασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός της κουζίνας σου δε θα μολυνθεί. Συγκεκριμένα, συμβάλει σημαντικά στη μείωση τυχόν κινδύνων ή προβλημάτων που σχετίζονται με τη μόλυνση των τροφίμων. Επίσης, βοηθά στην πρόληψη των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης. - Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 93/43/ΕΟΚ, όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων (εστιατόρια, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία, καντίνες κ.α.) πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές του συστήματος HACCP (Ηazard Analysis Critical Control Point ). Ακόμη, το σύστημα HACCP παρέχει ακριβείς ενδείξεις σχετικά με τα σκεύη και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιεινή των τροφίμων. Τέλος, διευκρινίζεται ποια υλικά και, ακόμη, ποια χρώματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τις επιφάνειες κοπής ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση.
οφελη χρωματικησ κωδικοποιησησ
- Πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης
- Απόδειξη αξιοπιστίας επιχείρησης
- Σεβασμός στον πελάτη
- Βελτίωση εικόνας επιχείρησης
Γιατί να χρησιμοποιήσεις τη χρωματική κωδικοποίηση στην οικιακή κουζίνα;
- Αποφυγή μολύνσεων και δηλητηριάσεων.
- Πρόληψη διασταυρούμενης επαφής μεταξύ των αλλεργιογόνων.
- Ακόμη, είναι ένας διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος για να διδάξεις τα μικρά παιδιά σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων και το πώς να παραμένουν ασφαλή στην κουζίνα.
- Επιπλέον, σε ποιον δεν αρέσει μια ωραία, πολύχρωμη κουζίνα για να μαγειρεύει!
Διασταυρούμενη μόλυνση: η μεταφορά βακτηρίων από ένα τρόφιμο σε ένα άλλο, από μολυσμένα εργαλεία μαγειρικής, όπως οι επιφάνειες κοπής.
Εάν κόψεις ωμό κοτόπουλο στη βάση κοπής και τη χρησιμοποιήσεις για να ετοιμάσεις μια σαλάτα χωρίς να την απολυμάνεις, τα βακτήρια θα εξαπλωθούν από το πουλερικό στην επιφάνεια κοπής και τη σαλάτα.