Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με ρύζι κουνουπιδιού: Μια ελαφριά και γευστική εναλλακτική χωρίς γλουτένη

Τώρα που ξεκίνησαν τα κρύα το κοινό μυστικό για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας, είναι μία ζεστή σούπα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο! Αλλά μην πάει ο νους σου στην κλασική συνταγή με το ρύζι. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις μια πρωτότυπη εκδοχή που συνδυάζει τη γεύση και τη θρεπτική αξία με ένα πιο ελαφρύ και χαμηλών υδατανθράκων αποτέλεσμα.

youvarlakia-avgolemono-me-kounoupidi
Δοκίμασε τα γιουβαρλάκια με ρύζι κουνουπιδιού και ανακάλυψε έναν νέο τρόπο να απολαύσεις αυτό το κλασικό ελληνικό πιάτο!

Υλικά

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1/2 κούπα κουνουπίδι
  • 1 αυγό
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ. γ. αποξηραμένο δυόσμο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)
  • χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξινό το θέλεις)
  • 1 κ. σ. άμυλο ταπιόκας

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε ή πολτοποιούμε στο multi το κρεμμύδι, το καρότο και τον μαϊντανό.
  2. Σε μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί με τον κιμά.
  3. Το κουνουπίδι μπορούμε να το τρίψουμε στον τρίφτη στις μεσαίου μεγέθους τρύπες ή ακόμη καλύτερα να το αλέσουμε στο multi.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι κουνουπιδιού στο μείγμα με τον κιμά και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. .
  5. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα τοποθετούμε σε έναν δίσκο ή σε ένα ταψάκι.
  6. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε βραστό νερό και έπειτα προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια.
  7. Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου, με κλειστό καπάκι.

Προετοιμασία αυγολέμονου:

  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια με τον διαχωριστή αυγού.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός καλά τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε την ανάδευση.
  • Σε ένα μικρό ποτήρι, διαλύουμε το άμυλο ταπιόκας με λίγο κρύο νερό για να μη σβολιάσει.
  • Προσθέτουμε το διαλυμένο άμυλο ταπιόκας στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας απαλά.
  • Σταδιακά ρίχνουμε από τον ζωμό της σούπας στο μπολ με το αυγολέμονο ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Τέλος, προσθέτουμε αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο.

Δοκίμασε αυτή τη συνταγή και ανακάλυψε έναν νέο τρόπο να απολαύσεις ένα κλασικό ελληνικό πιάτο!

Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο με κουνουπίδι είναι ιδανικά για:

  • Άτομα που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη: Ιδανική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς το κουνουπίδι αντικαθιστά το ρύζι.
  • Άτομα με αλλεργίες στα σιτηρά: Κατάλληλη για όσους έχουν αλλεργία σε σιτηρά, καθώς δεν περιέχει σιτάρι, κριθάρι ή άλλα σιτηρά.
  • Άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους: Είναι μια ελαφριά και θρεπτική επιλογή, χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Άτομα που ακολουθούν την κετογονική δίαιτα: Πρόκειται για μια χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε υγιεινά λιπαρά συνταγή.
  • Άτομα που θέλουν να αυξήσουν την κατανάλωση λαχανικών: Ένας νόστιμος τρόπος να εντάξουν μικροί και μεγάλοι, περισσότερα λαχανικά στη διατροφή τους.
  • Άτομα με διαβήτη: Είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ποια είναι τα οφέλη του κουνουπιδιού για την υγεία;

  • Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών (C, K, B6, φυλλικό οξύ), μετάλλων (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο) και φυτικών ινών.
  • Αντικαρκινική δράση: Περιέχει ενώσεις που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, ειδικά των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
  • Υγεία καρδιάς: Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Ανοσοποιητικό σύστημα: Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βάρος: Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθώντας στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
  • Πεπτικό σύστημα: Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την πέψη και προάγουν την υγιή λειτουργία του εντέρου.
  • Αντιφλεγμονώδης δράση: Μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις.

Θυμάμαι όταν έφτιαξα αυτή τη συνταγή για πρώτη φορά. Ήμουν τόσο περίεργη να δω αν θα μπορούσα να ξεγελάσω τα παιδιά και τον σύζυγό μου. Και τα κατάφερα! Κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι είχα αντικαταστήσει το ρύζι με κουνουπίδι. Η γεύση είναι τόσο κοντά στην παραδοσιακή συνταγή, που θα εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψεις κι εσύ αυτά τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο με ρύζι κουνουπιδιού!

 

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.