Σπιτικά κορνεδάκια με κρέμα
Αν ψάχνεις για ένα εύκολο επιδόρπιο που δεν είναι πολύ γλυκό ή πολύ βαρύ, πρέπει να δοκιμάσεις αυτά τα κορνεδάκια! Το γλυκό κορνέ είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο, που σερβίρεται συχνά σε ειδικές περιστάσεις όπως γάμοι ή γιορτές, και μπορείς να το βρεις σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα κλασικό γλυκό που φτιάχνεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι νομίζεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μερικά υλικά και τα ειδικά καλούπια για κορνεδάκια.
Είσαι έτοιμος να απογειώσεις το παιχνίδι της ζαχαροπλαστικής και να ενθουσιάσεις τους γευστικούς σου κάλυκες; Έλα να δούμε μαζί, βήμα – βήμα τη συνταγή για τα πιο εύκολα, χειροποίητα κορνεδάκια!
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι:
- 200ml. νερό
- 150γρ. ζάχαρη
- 1 φλούδα από λεμόνι
Για τα κορνέ
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο
- Βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε για δύο λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για τα κορνεδάκια:
- Πρoθερμαίνουμε τον φoύρνο στoυς 180°C.
- Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2,5 εκ. περίπου. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε καλά τα ανοξείδωτα καλούπια για κορνέ και τυλίγουμε τις λωρίδες σφολιάτας γύρω από κάθε καλούπι. Πιέζουμε καλά τις άκρες για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
- Τοποθετούμε τους κώνους σε κατακόρυφη θέση σε ένα ταψί και αλείφουμε με ένα πινέλο το αραιωμένο αυγό.
- Ψήνoυμε για 20 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τις ψημένες σφολιάτες από τα καλούπια, τις βουτάμε στο κρύο σιρόπι ενώ είναι ακόμα ζεστές. Αφήνουμε να κρυώσουν για μισή ώρα.
Για το σερβίρισμα:
- Μπορείς να γεμίσεις τα 3/4 των κορνέ με κρέμα πατισερί και το υπόλοιπο με σαντιγύ, με τη βοήθεια μίας σακούλας κορνέ. Πειραματίσου με διαφορετικά είδη γέμισης. Τέλος, πασπάλισε άχνη ζάχαρη και αμύγδαλο φιλέ!Καλή απόλαυση!
Με τι μπορώ να γεμίσω τα κορνέ;
Τα κορνεδάκια είναι ένα τόσο ευέλικτο γλυκό που επιδέχεται διαφορετικά είδη γέμισης! Μπορείς να γεμίσεις τα κορνεδάκια με την κλασική κρέμα πατισερί, με σαντιγύ, με σοκολατένια κρέμα, με κρέμα κάσταρντ, με μαρμελάδα φρούτων, με μαρέγκα ή ακόμη και με παγωτό. Από την άλλη, για όσους αγαπούν τα αλμυρά υπάρχουν και οι αλμυρές παραλλαγές, όπως κορνέ με γέμιση τυριών ή αλλαντικών. Ακόμη, μπορείς να γεμίσεις τα κορνεδάκια με κοτοσαλάτα, κιμά ή θαλασσινά, όπως γαρίδες, και να απογειώσεις τον μπουφέ σου.
Το γλυκό κορνέ φτιάχνεται τυλίγοντας λεπτές λωρίδες σφολιάτας γύρω από ένα κωνικό μεταλλικό καλούπι και στη συνέχεια ψήνεται, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Κάποιοι χρησιμοποιούν το καλούπι για cannoli δίνοντας σχήμα σωλήνα στα κορνεδάκια.
Η ιστορία του κορνέ
Σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, τα κορνεδάκια προέρχονται από τη Βιέννη της Αυστρίας. Διεκδικητές της καταγωγής του κορνέ είναι επίσης οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Αιγύπτιοι. Ωστόσο, στη Γερμανία, υπάρχει παρόμοιο γλυκό, το Schillerlocke (=οι μπούκλες του Schiller), που πήρε το όνομά του από τον επιφανή ποιητή και φιλόσοφο, Friedrich Schiller. H ονομασία του γλυκού προέρχεται από το χαρακτηριστικό κούρεμά του – όμορφες, χρυσαφένιες, καστανές μπούκλες που αποτέλεσαν έμπνευση για το σχήμα του γλυκού. Το γλυκό γεμίζεται με κρέμα βανίλιας, μαρέγκα ακόμα και με πουρέ πατάτας. Τα ιταλικά κορνεδάκια λέγονται cannoncini, που κυριολεκτικά σημαίνει μικρά κανόνια.
Μια άλλη παραλλαγή του κορνέ εντοπίζεται στην Κύπρο. Οι Κύπριοι αποκαλούν τα κορνεδάκια “καράολους” (καράολοι= σαλιγκάρια), προφανώς λόγω του σχήματός τους. Στη Ρωσία τα συναντάμε με την ονομασία “trubochki” (=μικροί σωλήνες) και φτιάχνονται είτε με τα κωνικά καλούπια για κορνεδάκια είτε με τα καλούπια για cannoli. Τέλος, στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, τα κορνεδάκια ονομάζονται Lady Locks ή clothespin cookies, επειδή παραδοσιακά σχηματίζονταν και ψήνονταν γύρω από στρογγυλές ξύλινες καρφίτσες. Ενώ μπορεί να μην υπάρχει ένα μοναδικό τεκμηριωμένο σημείο προέλευσης, αυτά τα γλυκά έχουν γίνει αγαπημένες λιχουδιές σε διάφορους πολιτισμούς, ο καθένας με τις δικές του παραλλαγές και προσαρμογές.
Στο kouziniko.gr θα βρεις τα κατάλληλα εργαλεία για να φτιάξεις σπιτικά κορνεδάκια.