Τα απαραίτητα εργαλεία για να φτιάξεις τέλειο σπιτικό κρασί και τσίπουρο!

Θες να φτιάξεις το τέλειο κρασί, τη δυνατότερη γράπα ή το πιο αρωματικό τσίπουρο; Τότε πρέπει να γνωρίζεις τα «όπλα» που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες! Σε αυτό το άρθρο θα σου αποκαλύψω τα μυστικά εργαλεία μέτρησης, που θα σε βοηθήσουν να απογειώσεις τις οινοποιητικές σου ικανότητες, και όχι μόνο. Από το στάδιο της προετοιμασίας μέχρι την τελική απόλαυση, κάθε λεπτομέρεια μετράει!

alkoolometro-gia-tsipouro
Συλλέγουμε τα πιο καλά σταφύλια από διάφορα μέρη του αμπελιού.

Τι είναι το μουστόμετρο;

Το μουστόμετρο είναι ο πιο πιστός σύμμαχος για να βεβαιωθείς ότι το κρασί είναι ακριβώς, όπως το θέλεις. Μετράει με ακρίβεια την περιεκτικότητα των σακχάρων στον μούστο και μας δείχνει τον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών, πριν καν αρχίσει η ζύμωση. Με απλά λόγια, μας δείχνει πόσο γλυκός είναι ο μούστος. Η ποσότητα των σακχάρων καθορίζει την αλκοολική ένταση του κρασιού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επαγγελματίες το θεωρούν “το κλειδί της επιτυχίας”.

patitiri-gia-stafylia
Το πάτημα των σταφυλιών με τα πόδια παρέχει μια ήπια και ελεγχόμενη πίεση που δεν καταστρέφει τους σπόρους των σταφυλιών. Για αυτό, και γίνεται συνήθως χωρίς παπούτσια.

Η οινοποίηση είναι μια επιστήμη που βασίζεται σε ακριβείς μετρήσεις για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς χρησιμοποιείται το μουστόμετρο;

Το μουστόμετρο είναι εύκολο στη χρήση. Συλλέγουμε ώριμα σταφύλια από διάφορα μέρη του αμπελιού, έτσι ώστε το δείγμα μας να είναι αντιπροσωπευτικό. Μεταφέρουμε τα σταφύλια στο πατητήρι και αφού τα πιέσουμε, τοποθετούμε τον χυμό, δηλαδή τον μούστο σε δοκιμαστικό σωλήνα. Έπειτα, βυθίζουμε το μουστόμετρο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Η επιθυμητή ένδειξη είναι 12  με 12, 5 βαθμούς Baumé. Και φυσικά χρησιμοποιείται από επαγγελματίες οινοποιούς αλλά και από όσους θέλουν να φτιάξουν σπιτικό κράσι.

Εάν φτιάχνεις σπιτικό κρασί, μπορείς να στύψεις τα σταφύλια με τα χέρια.

Τι είναι το αλκοολόμετρο/ γραδόμετρο;

Αφού  φτιάξεις το τσίπουρο, θα θες να ξέρεις πόσο δυνατό είναι. Εδώ, έρχεται το αλκοολόμετρο ή γραδόμετρο, όπως το ξέρουν οι παλιοί. Το αλκοολόμετρο μετράει τη συγκέντρωση οινοπνεύματος που περιέχεται στο απόσταγμά σου, δηλαδή μετράει πόσο αλκοόλ έχει.

Πώς χρησιμοποιείται το αλκοολόμετρο;

Το αλκοολόμετρο είναι επίσης, απλό στη χρήση. Συγκεκριμένα, βράζουμε τα στέμφυλα, δηλαδή τα υπολείμματα των σταφυλιών (μίσχοι, κουκούτσια, φλούδες) και το απόσταγμα που παίρνουμε, για την παρασκευή τσίπουρου χωρίς γλυκάνισο, το μετράμε με το αλκοολόμετρο. Στην αρχή, είναι αρκετά δυνατό, οπότε σταδιακά αραιώνουμε με νερό για να κατεβάσουμε τους βαθμούς αλκοόλης. Οι συνήθεις βαθμοί για γκράπα, δηλαδή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, είναι 18 με 21 βαθμούς. To αλκοολόμετρο διαθέτει ένδειξη βαθμών αλκοόλης (0-100) και ένδειξη γράδων-cartier (10-45). Εάν θέλουμε να φτιάξουμε τσίπουρο με γλυκάνισο, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, με τη μόνη διαφορά ότι το απόσταγμα βράζει δύο φορές και στη δεύτερη φορά ανάλογα τις προτιμήσεις, προσθέτουμε γλυκάνισο.

tsipouro-me-glykaniso
Το τσίπουρο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό απόσταγμα που παρασκευάζεται κυρίως από στέμφυλα. Άλλοι το προτιμούν με και άλλοι χωρίς γλυκάνισο.

Τι είναι το οινόμετρο;

Το οινόμετρο είναι το όργανο που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να μετρήσουν την αλκοόλη στο τελικό προϊόν, δηλαδή στο κρασί που πίνουμε. Ενδείκνυται για κρασί και φιλτραρισμένο και πλήρως ζυμωμένο μούστο.

Πώς χρησιμοποιείται το οινόμετρο;

Απλώς, γεμίζουμε το σωληνάριο  του οινόμετρου με κρασί και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε. Χάρη στην ποσότητα του κρασιού που παραμένει στο σωληνάκι, μπορούμε να διαβάσουμε την περιεκτικότητα σε αλκοόλ στην κλίμακα μέτρησης.

γράπα
Η grappa είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό απόσταγμα που δεν περιέχει γλυκάνισο.

Γιατί είναι σημαντικό να έχεις τα κατάλληλα όργανα μέτρησης;

  • Ποιότητα και ακρίβεια: Τα σωστά όργανα είναι ιδανικά για την επίτευξη της επιθυμητής γεύσης και χαρακτηριστικών.
  • Βελτίωση αποτελεσματικότητας: Με τη χρήση κατάλληλων οργάνων, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο και να αποφύγουμε σπατάλη υλικών.
  • Μείωση λαθών: Τα λάθη στην οινοποίηση ή στην παρασκευή τσίπουρου, μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη γεύση του τελικού προϊόντος. Τα όργανα μας βοηθούν να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε αυτά τα λάθη εγκαίρως.
  • Δημιουργία αρχείου: Καταγράφοντας τις μετρήσεις μας, δημιουργούμε ένα αρχείο που μας επιτρέπει να αναλύσουμε τα αποτελέσματα και να βελτιώσουμε τις μελλοντικές μας παραγωγές.

Και φυσικά, η ικανοποίηση που προκύπτει από την παραγωγή ενός κρασιού υψηλής ποιότητας είναι ανεκτίμητη. Όταν ξέρεις ότι έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις ένα προϊόν που είναι αποτέλεσμα της γνώσης, της εμπειρίας και της ακρίβειας, νιώθεις περήφανος για την δουλειά σου.

Με τα σωστά εργαλεία στα χέρια σου, μπορείς να μετατρέψεις τα σταφύλια σε μοναδικές γευστικές εμπειρίες!

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.