Οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσεις τις ντομάτες σου
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη ζουμερή, κόκκινη ντομάτα; Ένα φρούτο (ναι, και η ντομάτα φρούτο είναι!) που λατρεύουμε όλοι και που αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Από τη χωριάτικη σαλάτα μέχρι το κοκκινιστό, η ντομάτα προσδίδει μια ξεχωριστή γεύση και άρωμα σε κάθε πιάτο. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε τη φρεσκάδα και τη γεύση της ντομάτας όλο τον χρόνο.
Σάλτσα ντομάτας ή τσατσιμπέλι
Η σάλτσα ντομάτας και το τσατσιπέλι είναι δύο κλασικές μέθοδοι για να διατηρήσουμε τη φρέσκια γεύση της ντομάτας όλο τον χρόνο. Η σάλτσα ντομάτας, με την απαλή υφή και την πλούσια γεύση της, αποτελεί τη βάση για αμέτρητα πιάτα: από ζυμαρικά και πίτσες μέχρι λαζάνια και σάλτσες για κάθε είδους συνταγή. Από την άλλη, το τσατσιπέλι, με τον πικάντικο χαρακτήρα του και το ξεχωριστό άρωμα κόλιανδρου, δίνει μοναδική ένταση σε κρέατα, ψητά και ορεκτικά. Και οι δύο επιλογές μάς επιτρέπουν να «κλείσουμε» τη γεύση του καλοκαιριού σε βάζα, τα οποία μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμα και στις πιο κρύες εποχές. Μάλιστα, η σάλτσα ντομάτας διατηρείται τουλάχιστον για έναν χρόνο, προσφέροντάς μας πάντα την αυθεντική της γεύση.
Ντομάτες στην κατάψυξη
Μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος για να διατηρήσεις τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας για αρκετούς μήνες είναι η αποθήκευσή της στην κατάψυξη. Πώς; Πλύνε καλά τις ντομάτες ή τα ντοματίνια και αφού τα στεγνώσεις τοποθέτησέ τα σε αεροστεγείς σακούλες τροφίμων , είτε ολόκληρα είτε τριμμένα. Άπαξ και τις ξεπαγώσεις δεν επιτρέπεται για λόγους ασφάλειας τροφίμων να τις καταψύξεις ξανά. Οι κατεψυγμένες ντομάτες λειτουργούν εξαιρετικά για μαγείρεμα και σάλτσες, αλλά είναι λιγότερο κατάλληλες για σαλάτες και σάντουιτς.
Κονφί ντομάτας
Το κονφί ντομάτας είναι μια γαστρονομική απόλαυση που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τη γεύση του καλοκαιριού όλο τον χρόνο. Μέσα από τη μαγειρική σε χαμηλή θερμοκρασία, οι ντομάτες μεταμορφώνονται σε έναν πλούσιο, καραμελωμένο μεζέ που συνδυάζει την γλυκύτητα με την οξύτητα. Η διαδικασία της κονσερβοποίησης σε ελαιόλαδο, με την προσθήκη αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών, όχι μόνο εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη συντήρηση της ντομάτας αλλά και ενισχύει τη γεύση του. Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε το κονφί ντομάτας σε σαλάτες, πίτσες, ή ακόμα και ως συνοδευτικό σε κρέατα, θυμίζοντάς μας τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, ακόμα και τους πιο κρύους μήνες του χρόνου,
Λιαστές ντομάτες
Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας από τους πιο παραδοσιακούς και φυσικούς τρόπους συντήρησης της ντομάτας, που σου επιτρέπει να απολαμβάνεις την έντονη γεύση τους όλο το χρόνο. Φτιάξε σπιτικές λιαστές ντομάτες και θα με θυμηθείς! Είναι πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες του εμπορίου και δε χρειάζεται να αγοράσεις ειδικό εξοπλισμό για να τις φτιάξεις. Μπορείς να ακολουθήσεις τον κλασικό, παραδοσιακό τρόπο αποξήρανσης στον ήλιο ή να τις αποξηράνεις στον φούρνο εύκολα και γρήγορα.
Τσάτνεϊ
Ίσως το ακούς για πρώτη φορά, αλλά το τσάτνεϊ έχει κερδίσει αρκετή δημοτικότητα το τελευταίο διάστημα, και όχι άδικα. Αυτή η γλυκόξινη, πικάντικη σάλτσα με καταγωγή από την Ινδία είναι ένας μοναδικός τρόπος να συντηρήσεις φρούτα και λαχανικά, ενώ ταυτόχρονα προσθέτεις εκρηκτική γεύση στα πιάτα σου. Με την πικάντικη γεύση του, ταιριάζει με κρέατα, πουλερικά, ψάρια και τυριά. Είναι ιδανικό για σάντουιτς, σνακ και συνοδευτικό για ρύζι ή λαχανικά. Και το καλύτερο; Μπορείς να το απολαμβάνεις όλο τον χρόνο, χάρη στη μακροχρόνια συντήρησή του.
Ντομάτα τουρσί
Για τις ευεργετικές ιδιότητες του τουρσί και των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, έχω αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μου. Εκτός από την απίστευτη γεύση τους, είναι γεμάτα προβιοτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στη χώνεψη. Έτσι, όχι μόνο απολαμβάνεις κάτι νόστιμο, αλλά ταυτόχρονα κάνεις καλό και στην υγεία σου! Μπορείς να κάνεις τουρσί σχεδόν τα πάντα, άρα και τις ντομάτες! Οι ντομάτες και τα ντοματίνια τουρσί ταιριάζουν σχεδόν παντού, προσφέροντας έναν gourmet αέρα σε κάθε πιάτο. Αποτελούν επίσης τον τέλειο συνοδευτικό μεζέ για τσίπουρο ή ουζάκι. Μην ξεχνάς πως υπάρχουν και οι πράσινες ντομάτες και ντοματίνια τουρσί, για μια ακόμα πιο ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.