Τσάι: Ένα ταξίδι στο χρόνο και τον πολιτισμό
Το “ελιξίριο της ζωής” είναι το πιο εύγευστο ρόφημα παγκοσμίως μετά το νερό, αφού η πλειονότητα των ανθρώπων ξεκινά τη μέρα της με ένα φλιτζάνι τσάι. Το τσάι υπάρχει εδώ και σχεδόν 5.000 χρόνια. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα και έκτοτε αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής σε όλο τον κόσμο. Κάθε χώρα έχει τις δικές της παραδόσεις και τελετουργίες όταν πρόκειται για το τσάι, και αυτές οι πρακτικές αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό και τις αξίες της κάθε κοινότητας.
Μαρόκο
Το μαροκινό τσάι, ή “athay“, κατέχει ιδιαίτερη θέση στη μαροκινή κουλτούρα και κουζίνα. Είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα- είναι ένα σύμβολο γενναιοδωρίας, φιλοξενίας και τρόπου ζωής. Σε μια χώρα όπου το τσάι είναι τόσο σεβαστό όσο και η πλούσια ιστορία της, το Μαρόκο έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς τσαγιού στον κόσμο. Το Μαρόκο φημίζεται για το τσάι μέντας, επίσης γνωστό ως τσάι μέντας Maghrebi.
Είτε περπατάς σε ένα μαροκινό χωριό είτε εξερευνάς τους πολυσύχναστους δρόμους μιας πόλης, θα διαπιστώσεις ότι όπου κι αν πας, οι ντόπιοι θα σε καλούν να πιεις μαζί τους ένα φλιτζάνι τσάι.
Για τους Μαροκινούς, η τέχνη της παρασκευής και της απόλαυσης του τσαγιού είναι μια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά. Δεν είναι απλώς ένα ποτό αλλά μια ιερή τελετουργία, μια μορφή τέχνης από μόνη της. Είτε περπατάς σε ένα μαροκινό χωριό είτε εξερευνάς τους πολυσύχναστους δρόμους μιας πόλης, θα διαπιστώσεις ότι όπου κι αν πας, οι ντόπιοι θα σε καλούν να πιεις μαζί τους ένα φλιτζάνι τσάι. Πρόκειται για μια σιωπηλή πρόσκληση, ένα έθιμο που ενσαρκώνει το μαροκινό πνεύμα της γενναιοδωρίας και της φιλοξενίας. Μια τυπική μαροκινή τελετή τσαγιού διαρκεί από 30 λεπτά έως μία ώρα.
Οι Μαροκινοί σερβίρουν τσάι μέντας τρεις φορές χωρίς να αλλάζουν τα φύλλα τσαγιού. Σύμφωνα με ένα διάσημο ρητό του Μάγκρεμπ, που αποτυπώνει γιατί το τσάι σερβίρεται πάντα τρεις φορές: το πρώτο ποτήρι είναι τόσο πικρό όσο η ζωή,το δεύτερο ποτήρι είναι τόσο δυνατό όσο η αγάπη, το τρίτο ποτήρι είναι τόσο απαλό όσο ο θάνατος.
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία παρασκευής του τσαγιού, οι παρευρισκόμενοι πλένουν τα χέρια τους σε ένα μικρό μπολ με νερό με άνθη πορτοκαλιάς. Κατά τη διάρκεια της τελετής τσαγιού, ο οικοδεσπότης κάθεται μπροστά σε έναν δίσκο με διακοσμημένα ποτήρια και δύο τσαγιέρες. Φρέσκα φύλλα μέντας (ή άλλα βότανα), αποξηραμένα φύλλα πράσινου τσαγιού, ζάχαρη και βραστό νερό πρέπει να βρίσκονται κοντά. Η έγχυση γίνεται συνήθως από ύψος 30cm ή περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Μαροκινοί είναι τόσο ιδιαίτεροι στο να ρίχνουν το τσάι από ύψος. Φυσικά, ο κύριος λόγος είναι για να έχει το τσάι ένα στρώμα αφρού στην κορυφή. Εάν ο αφρός δεν είναι επαρκής, ο οικοδεσπότης μπορεί να ετοιμάσει το τσάι από την αρχή. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι το χύσιμο του τσαγιού από ύψος εξασφαλίζει ότι το τσάι αερίζεται και κερδίζει το οξυγόνο, που έχασε κατά το βράσιμο του νερού. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η έγχυση του τσαγιού από ύψος μειώνει τη θερμοκρασία του αρκετά, ώστε να μην ζεματιστούν οι καλεσμένοι.
Φρέσκα φύλλα μέντας (ή άλλα βότανα), αποξηραμένα φύλλα πράσινου τσαγιού, ζάχαρη και βραστό νερό πρέπει να βρίσκονται κοντά.
Ιαπωνία
Το τσάι εισήχθη για πρώτη φορά στην Ιαπωνία τον 8ο αιώνα, αρχικά ως φαρμακευτικό ρόφημα που καταναλώθηκε κυρίως από ιερείς και την ανώτερη τάξη. Ωστόσο, μόνο κατά την περίοδο Μουρομάτσι (1333-1573) το τσάι άρχισε να γίνεται δημοφιλές σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Σε αυτή την εποχή, τα πάρτι κατανάλωσης τσαγιού έγιναν της μόδας, όπου οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν τα εξαίσια μπολ τσαγιού τους και επιδείκνυαν την εμπειρία τους στην κουλτούρα του τσαγιού.Το ιαπωνικό τσάι θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του ιαπωνικού πολιτισμού. Ο σκοπός της ιαπωνικής τελετής τσαγιού είναι να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ του οικοδεσπότη και του καλεσμένου και να αποκτήσει εσωτερική γαλήνη.
Με ρίζες στην κινεζική φιλοσοφία Ζεν, η τελετή τσαγιού είναι μια πνευματική διαδικασία, κατά την οποία οι συμμετέχοντες απομακρύνονται από τον εγκόσμιο κόσμο, αναζητώντας την αρμονία και την εσωτερική γαλήνη.
Πρόκειται για μια τελετουργία όπου κάθε αντικείμενο και κάθε κίνηση έχουν σημασία. Κατά την προετοιμασία του τσαγιού οι συμμετέχοντες σιωπούν, για αυτό και λέγεται ότι είναι μία διαλογιστική τελετουργία. Επιπλέον, ο οικοδεσπότης ετοιμάζει το τσάι και το σερβίρει στους καλεσμένους αλλά δεν το πίνει γιατί όλα γίνονται για την ευχαρίστηση των καλεσμένων. Το ιαπωνικό πράσινο τσάι παρασκευάζεται με σκόνη matcha, που αποτελείται από αποξηραμένα και αλεσμένα φύλλα τσαγιού. Το matcha θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές παραλλαγές πράσινου τσαγιού, επομένως δεν είναι περίεργο ότι είναι το τσάι που χρησιμοποιείται για τις ιαπωνικές τελετές τσαγιού. Το νέρο βράζεται στο kama, ένα μαντεμένιο σκεύος και στη συνέχεια σερβίρεται από μία μαντεμένια τσαγιέρα.
Ιράν
Το τσάι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα, είναι σύμβολο φιλοξενίας και ακρογωνιαίος λίθος των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Η ιστορία του στο Ιράν ανάγεται στον 16ο αιώνα, όταν εισήχθη μέσω του εμπορίου με τις γειτονικές χώρες. Οι Ιρανοί εκτιμούν βαθιά το τσάι, ιδιαίτερα το μαύρο τσάι, το οποίο σερβίρεται σε κομψά, γυάλινα σκεύη που ονομάζονται estekan (από το ρωσικό stakan=ποτήρι), έτσι ώστε το βαθύ, έντονο χρώμα του τσαγιού να μπορεί να εκτιμηθεί από τους καλεσμένους. Ακόμη, συνοδεύεται από κύβους ζάχαρης, που κρατούνται ανάμεσα στα δόντια κατά την κατανάλωση για να γλυκαίνουν το Cha-ee. Η μέρα ξεκινάει με ένα φλιτζάνι τσάι και τελειώνει με ένα φλιτζάνι τσάι πριν τον ύπνο. Και ενδιάμεσα, το τσάι είναι το προτιμώμενο ποτό – είτε πρόκειται για γεύμα ή δείπνο, είτε για σνακ μεταξύ των γευμάτων.
Οι Ιρανοί έχουν μεγάλη προτίμηση στο μαύρο τσάι – είναι ο τύπος τσαγιού που καταναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε όλη τη χώρα.
Η προετοιμασία του τσαγιού είναι σχολαστική, χρησιμοποιώντας συχνά ένα σαμοβάρι για να ζεστάνουν το νερό και να μουλιάσουν τα φύλλα του τσαγιού. Τα ιρανικά σπίτια τσαγιού, ή “gahveh khanehs“, είναι ζωηροί κόμβοι κοινωνικής ζωής, όπου άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα συγκεντρώνονται για να μοιραστούν ιστορίες, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να συμμετάσχουν στην τέχνη της κατανάλωσης τσαγιού.
Η μέρα ξεκινάει με ένα φλιτζάνι τσάι και τελειώνει με ένα φλιτζάνι τσάι πριν τον ύπνο.
Τα ποτήρια τσαγιού δεν τα γεμίζουν ποτέ μέχρι πάνω, έτσι ώστε οι επισκέπτες που βρίσκουν το τσάι πολύ δυνατό, να μπορούν να προσθέσουν ζεστό νερό από το σαμοβάρι για να το αραιώσουν. Επιπλέον, στα σπίτια, το τσάι σερβίρεται πάντα με ψωμί και παραδοσιακά ιρανικά γλυκά όπως το Gaz και το Sohan. Η πράξη της προσφοράς τσαγιού στους επισκέπτες είναι μια χειρονομία σεβασμού και ζεστασιάς, καθιστώντας το τσάι ένα αγαπημένο σύμβολο του ιρανικού πολιτισμού και της φιλοξενίας.
Τουρκία
Στην Τουρκία, η κουλτούρα του τσαγιού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής και παίζει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Το τουρκικό τσάι, τοπικά γνωστό ως “çay“, είναι ένα αγαπημένο ρόφημα που ενώνει τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Η κουλτούρα του τσαγιού στην Τουρκία χαρακτηρίζεται από τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται και σερβίρεται το τσάι. Τα φύλλα μαύρου τσαγιού, που καλλιεργούνται κυρίως στους καταπράσινους κήπους τσαγιού της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, παρασκευάζονται σε ειδικές διπλά στοιβαγμένες τσαγιέρες, γνωστές ως “çaydanlık“. Το κάτω δοχείο χρησιμοποιείται για να βράσει το νερό, ενώ το πάνω δοχείο περιέχει τα φύλλα τσαγιού. Μόλις παρασκευαστεί, το συμπυκνωμένο τσάι αραιώνεται με ζεστό νερό για να επιτευχθεί η επιθυμητή γεύση.
Σύμφωνα με έκθεση του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), η Τουρκία είναι ο 6ος μεγαλύτερος παραγωγός τσαγιού στον κόσμο.
Το τουρκικό τσάι σερβίρεται συνήθως σε μικρά ποτήρια σε σχήμα τουλίπας, επιτρέποντας να εκτιμηθεί πλήρως η ζωντανή κόκκινη απόχρωση και το πλούσιο άρωμά του. Εκτός από την κατανάλωση στο σπίτι, το τσάι απολαμβάνεται επίσης, στα “çay bahçesi“. Πρόκειται για μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν παιχνίδια ή απλώς να χαλαρώσουν πίνοντας ένα ποτήρι τσάι. Τα σπίτια τσαγιού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τουρκικής κουλτούρας και χρησιμεύουν ως σημαντικοί χώροι συγκέντρωσης. Αυτή η κουλτούρα του τσαγιού δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή- διαπερνά κάθε γωνιά της Τουρκίας, από την πολυσύχναστη Κωνσταντινούπολη (Istanbul) μέχρι τη ζωντανή Σμύρνη, όπου ντόπιοι και επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στη διαχρονική τελετουργία της κατανάλωσης τσαγιού, της συζήτησης και της θερμής φιλοξενίας που χαρακτηρίζει την τουρκική κουλτούρα.
Γιατί να πίνεις ζεστό τσάι το καλοκαίρι;
Στις χώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές το καλοκαίρι, η κατανάλωση ζεστού τσαγιού επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει, να ηρεμήσει και να δροσιστεί φτάνοντας σε μια φυσιολογική ομοιοστατική θερμοκρασία (ισορροπία), χωρίς να χρειάζεται να αντισταθμίσει τη διαφορά θερμοκρασίας. Ακόμη, βοηθάει στην πέψη και προάγει την κυκλοφορία και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τέλος, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
Στο kouziniko.gr θα βρεις όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ τσαγιού.