Τα μυστικά των οστράκων

Οι ελληνικές θάλασσες είναι ένας θησαυρός γεμάτος θαλασσινά, με τα όστρακα να ξεχωρίζουν για την ποικιλία και τη γεύση τους. Από τα κυδώνια μέχρι τα στρείδια, κάθε είδος προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία. Αλλά πέρα από τη γεύση τους, τα όστρακα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, συμβάλλοντας σε μια ισορροπημένη διατροφή. Πώς όμως μπορούμε να διακρίνουμε τα φρέσκα όστρακα; Και αφού τα προμηθευτούμε, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα καθαρίσουμε και να τα συντηρήσουμε; Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να απολαύσεις τα αγαπημένα σου θαλασσινά με ασφάλεια.

chtenia-mageirema
Τα χτένια διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Όστρακα και διατροφική αξία

Τα όστρακα, εκτός από τη μοναδική τους γεύση, προσφέρουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να διατηρήσει ή να χάσει βάρος. Για παράδειγμα, μια μερίδα 85 γραμμαρίων από αχιβάδες προσφέρει 22 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι πάνω από το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων.

  • Βιταμίνες: Τα όστρακα είναι πλούσια σε βιταμίνες E, B6, B12 και νιασίνη.
  • Μέταλλα: Ορισμένα είδη οστρακοειδών είναι γεμάτα με ψευδάργυρο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των κυττάρων που αποτελούν την ανοσολογική άμυνα του σώματός μας. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας από βλάβες που προκαλούνται από φλεγμονές.
  • Αντιοξειδωτικά: Το σελήνιο στα όστρακα βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης, ενώ το ιώδιο υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
mydia-saganaki
Τα μύδια σαγανάκι είναι ένα αγαπημένο ελληνικό ορεκτικό.

Συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των οστράκων

  • Το ψυγείο είναι ο ιδανικός χώρος για τη συντήρηση των οστράκων. Η χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων και διατηρεί τα όστρακα φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα. Η διάρκεια ζωής των οστράκων στο ψυγείο ποικίλλει ανάλογα με το είδος. Τα κυδώνια, για παράδειγμα, είναι πιο ευπαθή και είναι προτιμότερο να καταναλωθούν εντός τριών ημερών. Άλλα όστρακα, όπως τα μύδια, μπορούν να διατηρηθούν έως και πέντε ημέρες.
  • Πολλά όστρακα, όπως τα κυδώνια και τα στρείδια, χρειάζονται υγρασία για να διατηρηθούν φρέσκα. Μια υγρή πετσέτα βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και αποτρέπει την αποξήρανση των οστράκων. Έτσι, μόλις τα τοποθετήσεις στο ψυγείο σκέπασέ τα με μία υγρή πετσέτα.
ostraka
Τα όστρακα θεωρούνται αφροδισιακές τροφές, λόγω των αμινοξέων και του ψευδάργυρου που παράγουν.

Πώς θα καταλάβεις αν είναι φρέσκα τα όστρακα;

Η γνώση του τρόπου ελέγχου της φρεσκάδας των οστρακοειδών είναι ζωτικής σημασίας. Για να διαλέξεις φρέσκα όστρακα, αναζήτησε κλειστά κελύφη που δεν ανοίγουν εύκολα. Τα φρέσκα όστρακα είναι συνήθως βαρύτερα για το μέγεθός τους και έχουν μια ευχάριστη θαλασσινή μυρωδιά. Απόφυγε όσα μυρίζουν άσχημα ή έχουν ανοιχτά κελύφη.  Αν τα όστρακα είναι ελαφρώς ανοιχτά και τα χτυπήσεις και δεν κλείσουν θα πρέπει να τα πετάξεις, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης, όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δανιηλίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδας και πρώην εκπρόσωπος τύπου.

Τα όστρακα ελέγχονται από την κτηνιατρική υπηρεσία και είναι ασφαλή προς κατανάλωση. Αν τα όστρακα είναι ελαφρώς ανοιχτά και τα χτυπήσεις και δεν κλείσουν θα πρέπει να τα πετάξεις, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.Γιάννης Δανιηλίδης

machairi-gia-ostraka
Τα μαχαίρια στρειδιών είναι τέλεια σχεδιασμένα για να ανοίγουν το κέλυφος με ασφάλεια και με ελάχιστη προσπάθεια.

Ειδικά εργαλεία για οστρακοειδή

Η διαδικασία ανοίγματος των οστράκων απαιτεί ακρίβεια και τα κατάλληλα εργαλεία. Τα όστρακα έχουν ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος που προστατεύει το τρυφερό εσωτερικό τους. Για να απολαύσουμε τη γεύση τους, χρειαζόμαστε ειδικά εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε το κέλυφος με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Στο kouziniko.gr θα βρεις όλα εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία για να απολαύσεις τα μύδια, τα στρείδια, τα χτένια κ.α εύκολα και γρήγορα.

Ποια όστρακα συναντάμε στις ακτές της Πιερίας;

Στις παραλίες της Πιερίας, εκτός από τα δροσιστικά νερά του Αιγαίου, μπορεί κανείς να ανακαλύψει μια ποικιλία οστράκων. Όπως μας αναφέρει ο Γιάννης Δανιηλίδης, στην Πιερία συναντάμε τα εξής όστρακα:

  • Μύδια: Σε μεγάλες ποσότητες, αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής.
  • Κυδώνια
  • Καλόγνωμες
  • Στρείδια
  • Στρουμπάρια
  • Βασιλικά μύδια: Σε μικρές ποσότητες.
  • Χάβαρα: Αν και απαγορευμένη η αλίευσή τους, συναντώνται στην περιοχή.
Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.
Call Now Button