Ψηφίζουμε σπιτικό σούσι!

Το σούσι είναι ένα δημοφιλές και υγιεινό φαγητό που έχει γίνει βασικό στοιχείο της σύγχρονης κουζίνας. Ενώ πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να τρώνε σούσι σε εστιατόρια, η παρασκευή σούσι στο σπίτι μπορεί να είναι μια πιο οικονομική, πιο διασκεδαστική, πιο ποιοτική και πιο διαδραστική εμπειρία.

Εάν θέλεις να απολαύσεις ένα γευστικό και ξεχωριστό δείπνο με σούσι στο σπίτι, έχουμε να σου προτείνουμε 3 μοναδικές λιχουδιές που θα εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους!
Δεν είναι άλλα από τα onigiri ,gunkan και maki!

Μπορείς να τα φτιάξεις και με τα χεριά, αλλά γιατί να παιδεύεσαι; Με τα ειδικά καλούπια για onigiri και gunkan maki θα φτιάξεις καλοσχηματισμένα γιαπωνέζικα σνακ στο λεπτό!

Τι είναι το σούσι;

Το σούσι είναι ένα ιαπωνικό πιάτο που περιλαμβάνει ρύζι μεσαίου κόκκου μαγειρεμένο σε ξύδι, σερβίρεται με ωμά ή μαγειρεμένα θαλασσινά και μια ποικιλία από επικαλύψεις ή γεμίσεις. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το ρύζι είναι το κύριο συστατικό του σούσι, όχι το ωμό ψάρι. Το πιάτο είναι γνωστό για την λεπτή ισορροπία γεύσεων, υφών και παρουσίασης και έχει γίνει δημοφιλές σύμβολο της ιαπωνικής κουζίνας και κουλτούρας.

Το σούσι θα πρέπει να έχει το μέγεθος μιας μπουκιάς. Κάθε κομμάτι περιέχει τον τέλειο συνδυασμό γεύσεων και υφών, όλα τυλιγμένα σε μια βολική μπουκιά.

Onigiri – το ιδανικό γιαπωνέζικο σνακ

  • Βολικό, φορητό και οικονομικό.
  • Μπορείς να το σερβίρεις κρύο για μεσημεριανό γεύμα ή να το απολαύσεις ως σνακ.

Δε φαντάζεσαι πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις το δικό σου onigiri!
Διασκεδαστικό να το φτιάξεις και ακόμα πιο διασκεδαστικό να το φας!

Οι ιαπωνικές μπάλες ρυζιού, επίσης γνωστές ως onigiri ή omusubi, αποτελούν βασικό στοιχείο των ιαπωνικών bento boxes, μιας και μεταφέρονται πολύ έυκολα. Οι Ιάπωνες το τρώνε καθημερινά για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή οποιαδήποτε στιγμή!

Τα onigiri είναι φτιαγμένα από κολλώδες ρύζι ιαπωνικού τύπου, που είναι διαμορφωμένο σε σχήματα και είναι συνήθως τυλιγμένο με κομμάτια nori (φύκι). Μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή γεμιστό.
Η διασκεδαστική παρασκευή τους είναι ένας υπέροχος τρόπος για να μαγειρέψεις μαζί με τα παιδιά σου!

Γίνε δημιουργικός και βάλε τη δική σου αγαπημένη γέμιση!

Πώς να φτιάξω onigiri με καλούπι;

  • Το ρύζι που θα χρησιμοποιήσεις για τα onigiri θα πρέπει ιδανικά να είναι το γιαπωνέζικο κοντόκοκκο ρύζι, με κολλώδη υφή. Άφησέ το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βρέξε τη φόρμα onigiri με νερό (αυτό βοηθά να μην κολλήσει το ρύζι).
  • Γέμισε το καλούπι μέχρι τη μέση με το ρύζι και με βρεγμένα χέρια δημιούργησε μια μικρή εσοχή στο κέντρο.
  • Πρόσθεσε μια κουταλιά από τη γέμιση της επιλογής σου στην εσοχή και στη συνέχεια κάλυψε με περισσότερο ρύζι, αλλά μην το γεμίσεις υπερβολικά.
  • Κάλυψε με το καπάκι και πίεσε σταθερά προς τα κάτω.
  • Αφαίρεσε το καπάκι, αναποδογύρισε τη φόρμα και πάτησε το «κουμπί» στο κάτω μέρος για να απελευθερώσεις το onigiri.

Gunkan και maki – μια εντυπωσιακή προσθήκη σε κάθε πιατέλα σούσι

  • Το Gunkan, γνωστό και ως gunkan sushi, είναι ένα είδος ιαπωνικού σούσι που φτιάχνεται τυλίγοντας μια μικρή λωρίδα φυκιών nori γύρω από μια μπάλα με ρύζι και συμπληρώνοντάς την με διάφορα συστατικά. Το σχήμα του σούσι μοιάζει με ένα μικρό θωρηκτό, από όπου πήρε το όνομά του, “gunkan”, που σημαίνει «πολεμικό πλοίο» στα ιαπωνικά.
  • Τα φύκια nori δρουν ως δοχείο που συγκρατεί τις επικαλύψεις στη θέση τους, επιτρέποντας την προσθήκη συστατικών όπως το αυγοτάραχο, το uni (αχινός) και τον ψιλοκομμένο τόνο ή σολομό πάνω από το ρύζι. Το Gunkan maki σερβίρεται συχνά ως ορεκτικό ή ως μέρος μιας πιατέλας σούσι και είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους απολαμβάνουν το σούσι που είναι τόσο γευστικό όσο και οπτικά ελκυστικό.
  • Η λέξη “maki” σημαίνει “ρολό” στα ιαπωνικά και αναφέρεται στο κυλινδρικό σχήμα του ρολού σούσι. Υπάρχουν διάφορες γεμίσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το maki όπως είναι το ωμό ή μαγειρεμένο ψάρι, τόφου (vegan τυρί), λαχανικά ή αυγό. Τέλος, μπορείς να το σερβίρεις με wasabi (πικάντικη ιαπωνική σάλτσα), σάλτσα σόγιας και τουρσί τζίντζερ.

Πώς να φτιάξω gunkan & maki με καλούπι;

  • Τοποθέτησε το Maki & Gunkan Maker σε μια επίπεδη επιφάνεια και άνοιξε το καπάκι. Ανάλογα με τον τύπο του σούσι που θέλεις να φτιάξεις, θα χρειαστεί να συνδέσεις διαφορετικά εξαρτήματα στη βάση.
  •  Για σούσι maki, άπλωσε μια λεπτή στρώση ρυζιού στη βάση του καλουπιού, αφήνοντας ένα μικρό περίγραμμα γύρω από τις άκρες. Πρόσθεσε τα υλικά της γέμισης πάνω από το ρύζι, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα. Για το gunkan sushi, γέμισε το κέντρο της βάσης με μικρή ποσότητα ρυζιού και, στη συνέχεια, πρόσθεσε τη γέμιση που έχεις επιλέξει.
  • Κλείσε το καπάκι: Για maki sushi, δίπλωσε το καπάκι πάνω από τα υλικά και χρησιμοποίησε τα κουμπώματα για να το στερεώσεις στη θέση του. Πίεσε σταθερά το καπάκι για να συμπιεστούν τα υλικά και να διαμορφώσεις το σούσι. Για το gunkan sushi, χρησιμοποίησε το καπάκι για να πιέσεις τη γέμιση και να την διαμορφώσεις σε μία συμπαγή μάζα.
  • Αφαίρεσε το σούσι: Άνοιξε το καπάκι και χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να κόψεις το maki σε ίσα κομμάτια. Για το gunkan sushi, αφαίρεσε απαλά τη βάση από τον παρασκευαστή και χρησιμοποίησε ένα κουτάλι για να αφαιρέσεις το σούσι από τη φόρμα.

Το σούσι τρώγεται παραδοσιακά με ξυλάκια, τα γνωστά chopsticks ή με τα χέρια, για να μπορέσεις να εκτιμήσεις πλήρως τις γεύσεις και τις υφές του σούσι.

“Η παρασκευή σούσι μαζί με τα παιδιά είναι μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα, καθώς τα διδάσκει για διαφορετικά συστατικά και πολιτισμούς.”

Είναι το sushi υγιεινό;

  • Το σούσι μπορεί να θεωρηθεί μια υγιεινή επιλογή φαγητού, καθώς συνήθως παρασκευάζεται με θρεπτικά συστατικά όπως ψάρια, φύκια και λαχανικά. Ωστόσο, η θρεπτική αξία του σούσι μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται και το μέγεθος της μερίδας.
  • Το σούσι φτιάχνεται συχνά με φρέσκα ψάρια, λαχανικά και φύκια, τα οποία είναι όλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται στο σούσι, όπως το αβοκάντο, το αγγούρι και τα καρότα, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία. Τα φύκια, βασικό στοιχείο σε πολλά ρολά σούσι, είναι πλούσια σε ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς. Τέλος, το σούσι είναι χαμηλό σε λιπαρά.

Ιστορική προέλευση του sushi

Αναφορές για τη σύγχρονη μορφή σούσι εντοπίζονται στην Κίνα τον 2ο αι μ.Χ. Η μέθοδος εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα και μέχρι τον 7ο αιώνα είχε φτάσει στην Ιαπωνία, όπου τα θαλασσινά αποτελούσαν βασική τροφή.

Αρχικά, το σούσι προέκυψε από έναν τρόπο συντήρησης ωμών ψαριών και άλλων θαλασσινών. Τα ψάρια τοποθετούνταν σε ρύζι και αφήνονταν να ζυμωθούν, γεγονός που επέτρεπε στο ψάρι να διατηρηθεί βρώσιμο για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η ζύμωση των τροφίμων με τα κατάλληλα είδη βακτηρίων δεν είναι απλώς ασφαλής, αλλά μπορεί να είναι και αρκετά θρεπτική. Το ρύζι πετιόταν και το ψάρι τρώγονταν όταν το χρειαζόταν ή το ήθελε κανείς.

Επιπλέον, το σούσι εμφανίστηκε ως street food. Αυτό ήταν ένα φτηνό και εύκολο στην κατανάλωση street food που επωλείτο από μικροπωλητές στο Τόκιο. Τα πρώτα εστιατόρια σούσι έγιναν δημοφιλή στο Τόκιο στις αρχές του 1800 και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλη την Ιαπωνία.

Ποια είδη sushi υπάρχουν;

Υπάρχουν 5 διαφορετικοί κύριοι τύποι σούσι:

Στο kouziniko.gr θα βρεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία για επιτυχημένη βραδιά σούσι στο σπίτι!

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν έχει απόθεμα. Παρακαλούμε αφήστε την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας παρακάτω.