Ποιο Τηγάνι Να Διαλέξω;
Η μαγειρική είναι μια τέχνη και κάθε καλλιτέχνης χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία. Στην περίπτωση του τηγανίσματος, το εργαλείο σου είναι το τηγάνι. Η επιλογή του σωστού τηγανιού μπορεί να μοιάζει με βουνό. Υπάρχουν τόσα είδη, υλικά, μεγέθη και χαρακτηριστικά που εύκολα μπορεί κανείς να μπερδευτεί. Μην ανησυχείς! Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να βρεις το τέλειο όπλο για τις μαγειρικές σου περιπέτειες. Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξερευνήσουμε τα διάφορα είδη τηγανιών και θα μάθεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους για να κάνεις την σωστή επιλογή σύμφωνα με τις ανάγκες σου!
Αντικολλητικό τηγάνι και αντικολλητική γκριλιέρα
Πλεονεκτήματα του αντικολλητικού τηγανιού και αντικολλητικής γκριλιέρας:
- Το καλύτερο τηγάνι για να τηγανίσεις αυγά μάτια, ομελέτες, κρέπες και pancakes.
- Το φαγητό δεν κολλάει.
- Ιδανικό για τηγάνισμα με ελάχιστο ή και καθόλου λάδι.
- Ιδανικό για όσους κάνουν διατροφή.
- Καθαρίζεται εύκολα.
Μειονεκτήματα του αντικολλητικού τηγανιού και αντικολλητικής γκριλιέρας:
- Χαράσσεται με τη χρήση μεταλλικών εργαλείων μαγειρικής.
- Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με υψηλή θερμότητα.
- Χρήση μόνο στην κουζίνα.
Τα αντικολλητικά τηγάνια διαθέτουν αντικολλητική επίστρωση που εμποδίζει την προσκόλληση των τροφίμων. Είναι ιδανικά για μαγείρεμα με χαμηλά λιπαρά και ευαίσθητα υλικά. Ωστόσο, απαιτούν ήπια χρήση και προσεκτική συντήρηση για να μην γρατζουνιστεί η επίστρωση. Τα αντικολλητικά τηγάνια διατίθενται σε διάφορα υλικά, όπως αλουμίνιο και ανοξείδωτο ατσάλι.
Ανοξείδωτο τηγάνι
Πλεονεκτήματα του ανοξείδωτου τηγανιού:
- Το καλύτερο τηγάνι για να τηγανίσεις κρέας, κοτόπουλο, λαχανικά και ό,τι τραβάει η ψυχή σου.
- Εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό που μπορεί να αντέξει σε έντονη χρήση και γρατσουνιές.
- Ιδανικό για τηγάνισμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να παραμορφώνεται.
- Με μεγάλη αντοχή στο χρόνο.
- Δε σκουριάζει.
- Με σωστή προθέρμανση το φαγητό δε θα κολλάει.
Μειονεκτήματα του ανοξείδωτου τηγανιού:
- Κολλάει το φαγητό χωρίς λάδι ή σωστή προθέρμανση.
Τα τηγάνια από ανοξείδωτο ατσάλι είναι γνωστά για την ανθεκτικότητα και την αντοχή τους στη διάβρωση. Δεν αντιδρούν με όξινα συστατικά και είναι κατάλληλα για επαγωγικές κουζίνες. Ακόμη, είναι ασφαλή για τον συμβατικό φούρνο, καθιστώντας τα ευέλικτα για διάφορες εφαρμογές μαγειρέματος. Το ανοξείδωτο τηγάνι είναι εξαιρετικό για την επίτευξη ομοιόμορφου ροδίσματος και ψησίματος, παρ’ όλο που δεν είναι τόσο ισχυρός αγωγός θερμότητας όσο το αλουμίνιο.
Μαντεμένιο τηγάνι και μαντεμένιο σχαροτήγανο
Πλεονεκτήματα του μαντεμένιου τηγανιού και μαντεμένιου σχαροτήγανου:
- Το καλύτερο τηγάνι για να ψήσεις μια μοσχαρίσια μπριζόλα σαν επαγγελματίας.
- Διατηρεί τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Διαχέει ομοιόμορφα τη θερμότητα σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
- Φυσική αντικολλητική ιδιότητα με κατάλληλο seasoning.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εστία όσο και σε φούρνο.
- Υγιεινό ψήσιμο.
- Ένα τηγάνι για μια ζωή!
Μειονεκτήματα του μαντεμένιου τηγανιού και του μαντεμένιου σχαροτήγανου:
- Αρκετά βαρύ
- Απαιτεί τακτική συντήρηση για να αποφευχθεί η σκουριά και να διατηρηθεί το seasoning του.
Τα τηγάνια από μαντέμι φημίζονται για την εξαιρετική διατήρηση της θερμότητας και την ομοιόμορφη κατανομή της. Αναπτύσσουν μια φυσική αντικολλητική επιφάνεια όταν είναι κατάλληλα καρυκευμένα, η οποία προσθέτει βάθος και πολυπλοκότητα στις γεύσεις των φαγητών σας. Ωστόσο, το μαντέμι απαιτεί τακτική συντήρηση για να αποφευχθεί η σκουριά και να διατηρηθεί το seasoning του. Επιπλέον, δε θερμαίνονται γρήγορα. Ωστόσο, όταν ζεσταθούν τα μαντεμένια τηγάνια, διατηρούν τη θερμότητα για ώρα.Αν θες να μάθεις πως να κάνεις το seasoning μπες εδώ: Seasoning Μαντεμένιων Σκευών
Τηγάνι αλουμινίου
Πλεονεκτήματα του αλουμινένιου τηγανιού:
- Το καλύτερο τηγάνι για γρήγορο τηγάνισμα!
- Ιδανικό για να τηγανίσεις πατάτες, πιροσκί, λουκουμάδες, ντόνατς κ.α.
- Ανθεκτικό σε γρατσουνιές και χτυπήματα.
- Δε σκουριάζει
- Κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα.
- Ελαφρύ.
- Κατάλληλο για οικιακή και επαγγελματική χρήση.
- Μπαίνει σε εστίες υγραερίου (γκαζιού) και σε όλους τους τύπους φούρνου ( ξυλόφουρνο, φούρνο υγραερίου, φούρνο ξυλόσομπας, ηλεκτρικό φούρνο).
Μειονεκτήματα του αλουμινένιου τηγανιού:
- Αντιδρά με όξινα φαγητά.
- Δεν είναι κατάλληλο για επαγωγική εστία
Τα τηγάνια αλουμινίου θερμαίνονται πολύ γρήγορα και είναι εξαιρετικά για να σοτάρεις και να τηγανίσεις πατάτες, λουκουμάδες, ποντιακά ωτία και ό,τι άλλο σου αρέσει. Επίσης, ο ελαφρύς σχεδιασμός τους τα καθιστά εύκολα στον χειρισμό. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεις να τηγανίζεις φαγητά που περιέχουν λεμόνι ή σάλτσα ντομάτας γιατί το αλουμίνιο αντιδρά με όξινα τρόφιμα.
Στο kouziniko.gr θα βρεις τα καλύτερα τηγάνια για να καλύψεις κάθε ανάγκη σου!