Το πιο βαθύ ταψί για παστίτσιο
Το παστίτσιο είναι ένα από τα συνώνυμα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας σήμερα. Είναι ένα από τα πιάτα που θα βρεις σε κάθε γαστρονομικό οδηγό της Ελλάδας. Το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Ωστόσο, για να ετοιμάσεις ένα λαχταριστό παστίτσιο με επιτυχία, ένα πράγμα είναι απαραίτητο: το βαθύ ταψί για παστίτσιο.
Ποιο ταψί είναι ιδανικό για να ψήσεις παστίτσιο;
Το καλύτερο ταψί για παστίτσιο είναι το βαθύ ταψί.-Ξέρεις που θα βρεις το πιο βαθύ ταψί της αγοράς;-Μα στο kouziniko.gr φυσικά!
Βασικά χαρακτηριστικά του ιδανικού ταψιού για παστίτσιο:
Υλικό
- Εμαγιέ ταψί: Διανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα, εξασφαλίζοντας ένα ομοιόμορφο ψήσιμο. Η αντιβακτηριδιακή, λεία επίστρωση καθαρίζεται εύκολα και δεν επιτρέπει στα τρόφιμα να κολλήσουν.
- Γυάλινο ταψί πυρέξ: Διανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα, επιτρέπει να βλέπεις την πρόοδο του φαγητού και είναι εύκολο στο καθάρισμα.
- Ταψί αλουμινίου: Ανθεκτικό, διατηρεί τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι κατάλληλο για υψηλές θερμοκρασίες.
- Ανοξείδωτο ταψί: Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, δεν αντιδρά με τα τρόφιμα, είναι εύκολο στο καθάρισμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θερμοκρασίες. Διάλεξε ένα με σαγρέ επιφάνεια για να μην κολλάει το φαγητό.
- Αντικολλητικό ταψί: Είναι εξαιρετικά εύκολο στο καθάρισμα, τα τρόφιμα δεν κολλάνε και είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν ελάχιστο λάδι.
Η καλύτερη επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις.
- Βάθος: Το ταψί πρέπει να έχει αρκετό βάθος για να χωρέσει όλα τα υλικά του παστίτσιου και τη μπεσαμέλ. Συνήθως, ένα ταψί με βάθος 6-8 εκατοστά είναι ιδανικό. Το βάθος του ταψιού επιτρέπει στα υλικά να ψηθούν σωστά και ομοιόμορφα.
- Πλάτος: Επίλεξε ένα ταψί που να είναι αρκετά φαρδύ για να στρώσεις τα μακαρόνια και απλωθεί ομοιόμορφα το παστίτσιο.
- Σχήμα: Τα ορθογώνια ταψιά είναι τα πιο δημοφιλή για το παστίτσιο, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και στρογγυλό ή οβάλ. Βεβαιώσου ότι το ταψί χωράει στον φούρνο σου.
Γιατί αγαπάμε τόσο το παστίτσιο;
Το παστίτσιο είναι ένα πιάτο πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα, που συνδυάζει την κρεμώδη bechamel με τον λαχταριστό κιμά και τα ζουμερά μακαρόνια. Φαντάσου στρώσεις από ζυμαρικά, αρωματισμένο κιμά, πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί, και σκεπασμένο με μια αφράτη μπεσαμέλ. Όλα αυτά ψήνονται στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να δημιουργήσουν μια χρυσαφένια κρούστα. Δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα μου τρέχουν τα σάλια και μόνο στην ιδέα. Πρόκειται για ένα μαμαδίστικο φαγητό που μας θυμίζει οικογένεια, γιορτές και παραδοσιακές γεύσεις. Το παστίτσιο θυμίζει μαμά! Μας ξυπνάει αναμνήσεις από τα κυριακάτικα μεσημέρια, όπου μαζευόμαστε όλοι στο σπίτι για να το απολαύσουμε και να περάσουμε όμορφες οικογενειακές στιγμές.
Το παστίτσιο είναι ελληνικό φαγητό;
Η βασική θεωρία θέλει το παστίτσιο να έχει ιταλικές ρίζες. Η λέξη “παστίτσιο” προέρχεται από την ιταλική λέξη “pasticcio”, που σημαίνει “μπέρδεμα” ή “ανακάτεμα”. Στην Ιταλία, υπήρχαν πολλές παραλλαγές αυτού του πιάτου, με διάφορους συνδυασμούς ζυμαρικών, κρεάτων και σαλτσών.Πώς ήρθε στην Ελλάδα; Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, όταν τα Επτάνησα βρέθηκαν υπό την κυριαρχία της Βενετίας, το παστίτσιο ταξίδεψε μαζί με τους κατακτητές και άρχισε να γίνεται δημοφιλές και στην Ελλάδα. Στην Κέρκυρα, μάλιστα, υπάρχει μια παραδοσιακή εκδοχή του παστίτσιου, το “παστίτσιο τσι νόνας”, που φτιάχνεται συνήθως σε γιορτές και περιέχει μια ποικιλία από κρέατα και τυριά.Άλλες εκδοχές: Υπάρχουν και άλλες θεωρίες για την προέλευση του παστίτσιου, όπως αυτή που το συνδέει με τον μαρκήσιο Λουί ντε Μπεσαμέλ, αρχιμάγειρα του Λουδοβίκου ΙΔ’. Ωστόσο, η πιο διαδεδομένη άποψη είναι ότι το παστίτσιο έχει ιταλικές ρίζες και έφτασε στην Ελλάδα μέσω των Ενετών.