Ανακάλυψε τα μυστικά του μαγειρέματος στον ατμό και βελτίωσε τη ζωή σου!
Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια από τις αρχαιότερες τεχνικές προετοιμασίας φαγητού, που όχι μόνο προστατεύει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, αλλά αναδεικνύει και τη φυσική τους γεύση. Αυτή η αρχαία τεχνική μαγειρικής έχει κερδίσει ξανά τη θέση που της αξίζει, χάρη στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας.
Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψεις 6 βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να εντάξεις το μαγείρεμα στον ατμό στην καθημερινή σου διατροφή.
Ποια είναι τα οφέλη του μαγειρέματος στον ατμό;
- Διατήρηση θρεπτικών συστατικών
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα παραμένουν σχεδόν ανέπαφα. Στα λαχανικά, για παράδειγμα, οι βιταμίνες C και A διατηρούνται σε υψηλό ποσοστό, ενώ το μαγείρεμα σε νερό συχνά προκαλεί την απώλειά τους. Ο ατμός διατηρεί τη φυσική χημική σύσταση των συστατικών, δίνοντάς σου ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα. - Χαμηλότερη πρόσληψη λιπαρών
Η μέθοδος αυτή μειώνει σημαντικά την ανάγκη για λάδι ή βούτυρο, προσφέροντας ένα ελαφρύ και υγιεινό αποτέλεσμα, ιδανικό για ειδικές διατροφές χαμηλών θερμίδων και για όσους επιθυμούν να μειώσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. - Διατήρηση γεύσεων και αρωμάτων
Ο ατμός αναδεικνύει τις φυσικές γεύσεις και τα αρώματα των φαγητών. Δεν απαιτούνται καρυκεύματα, ενώ η προσθήκη αρωματικών βοτάνων ή εσπεριδοειδών, όπως φέτες λεμονιού ή φύλλα δάφνης, προσθέτει διακριτικό άρωμα, χωρίς πρόσθετες θερμίδες. - Γρήγορο και εύκολο μαγείρεμα
Μπορείς να ετοιμάσεις ποικιλία φαγητών ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας δοχεία στοίβαξης που μειώνουν τον συνολικό χρόνο μαγειρέματος. Αυτή η μέθοδος προσφέρει επιπλέον άνεση, καθώς δεν αφήνει δυσάρεστες μυρωδιές ή βρωμιές στην κουζίνα. - Αποφυγή μεταβολών στη χημική σύσταση
Με άλλες μεθόδους, όπως το τηγάνισμα, σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες που μπορεί να είναι βλαβερές για τον οργανισμό. Ο ατμός, όμως, διατηρεί τα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, περιορίζοντας τέτοιες επιβλαβείς χημικές αντιδράσεις. - Οικολογικό μαγείρεμα
Μαγειρεύοντας στον ατμό μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 20-25% του χρόνου που απαιτείται στις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, μειώνεις το οικολογικό σου αποτύπωμα στον πλανήτη.
Απαραίτητα σκεύη για μαγείρεμα στον ατμό
- Πτυσσόμενος ατμοβραστήρας κατσαρόλας
Ο ανοξείδωτος ατμοβραστήρας κατσαρόλας είναι ιδανικός για γρήγορο και ανθεκτικό μαγείρεμα στον ατμό. Τοποθετείται εύκολα σε κατσαρόλα ή τηγάνι και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στην εστία ή ακόμα και στο φούρνο μικροκυμάτων. Στο πτυσσόμενο καλάθι ατμού μπορείς να μαγειρέψεις λαχανικά, θαλασσινά, αυγά, κρέας, γλυκά, και παιδικές τροφές. Επιπλέον, διπλώνει για εύκολη αποθήκευση και προσαρμόζεται στο μέγεθος που χρειάζεσαι. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη, καλύπτοντας κάθε ανάγκη μαγειρέματος. - Ατμομάγειρας bamboo
Το καλάθι ατμού από bamboo είναι μια φυσική, οικολογική επιλογή. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ασιατική κουζίνα και είναι ιδανικό για ψάρι, λαχανικά και ζυμαρικά. Με δύο στοιβαζόμενα καλάθια και καπάκι, επιτρέπει το ταυτόχρονο μαγείρεμα πολλών φαγητών, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια. Επιπλέον, το bamboo είναι φιλικό προς το περιβάλλον, κάνοντάς το μια εξαιρετική επιλογή για την κουζίνα σου. - Καλάθι ατμού πυρέξ
Το πυρέξ καλάθι ατμού, από βοριοπυριτικό γυαλί, αποτελεί υγιεινή επιλογή, καθώς δε συγκρατεί λεκέδες ή οσμές. Είναι ιδανικό για λαχανικά, κοτόπουλο, θαλασσινά και ψάρι, διατηρώντας όλες τις γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά. Απλά βράσε νερό στην κατσαρόλα, τοποθέτησε το πυρέξ καλάθι και απόλαυσε το γεύμα απευθείας στο διάφανο σκεύος. Το φαγητό παραμένει ζεστό για περισσότερη ώρα, με αισθητικά όμορφη παρουσίαση στο τραπέζι.
Τρόφιμα που θα λατρέψεις να μαγειρεύεις στον ατμό
- Λαχανικά: Τα λαχανικά αποκτούν μια πιο αυθεντική και έντονη γεύση, διατηρώντας τις βιταμίνες τους.
- Χόρτα: Τα χόρτα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Μαγειρεμένα στον ατμό, διατηρούν τη φυσική τους γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά.
- Κοτόπουλο/ γαλοπούλα: Το στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας μαγειρεμένο στον ατμό είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα.
- Χοιρινό: Το χοιρινό φιλέτο είναι ιδανικό για μαγείρεμα στον ατμό, καθώς παραμένει τρυφερό και ζουμερό.
- Ψάρι: Τα ψάρια όπως ο σολομός και ο μπακαλιάρος είναι ιδανικά για μαγείρεμα στον ατμό. Κλειδώνει την υγρασία και αποτρέπει το υπερβολικό μαγείρεμα.
- Οστρακοειδή: Τα μύδια, τα στρείδια και οι γαρίδες απολαμβάνονται καλύτερα μαγειρεμένα στον ατμό. Αυτή η μέθοδος διατηρεί τις φυσικές τους γεύσεις και την τρυφερή υφή τους.
Kouziniko Tip
Χρησιμοποίησε το μαγείρεμα στον ατμό για να επαναφέρεις την υφή σε κατεψυγμένα τρόφιμα, χωρίς να αλλάξει η σύστασή τους. Έτσι, αποφεύγεις το άσκοπο βράσιμο που αφαιρεί τα θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα μειώνεις τον χρόνο προετοιμασίας.
Το μαγείρεμα στον ατμό είναι ένας υγιεινός, απλός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να δημιουργήσεις πεντανόστιμα γεύματα και να βελτιώσεις την καθημερινή σου διατροφή!